пʼятниця, 23 червня 2023 11:43

Екскерівниця Ради реформ про ініціативи Шурми: "Ліквідація готівки – це маячня"

Екскерівниця Ради реформ про ініціативи Шурми: "Ліквідація готівки – це маячня"
Марія Барабаш відреагувала на ініціативу Ростислава Шурми ліквідувати готівкові розрахунки в Україні заради боротьби з корупцією. Фото зі сторінки Ростислава Шурми у Facebook

Заступник голови Офіса президента Ростислав Шурма виявився звичайним популістом, який розуміє економіку на рівні першого курсу університету, а за його ініціативами, озвученими на Лондонській конференції з відновлення України можуть стояти інтереси українських олігархів від металургії. Таку думку висловила екс-виконавча директорка Національної ради реформ при президентові України, інвестбанкір та антикорупційна активістка Марія Барабаш. Зокрема, так вона відреагувала на ініціативу Шурми ліквідувати готівкові розрахунки в Україні заради боротьби з корупцією та прохання до міжнародних донорів виділити $40 млрд на відродження металургії, повідомляє Delo.ua.

"Золотий хлопчик" команди президента, який має образ економіста-інтелектуала, величезну довіру президента щодо економічних реформ виявився звичайним популістом, з розумінням економіки на рівні студента першого курсу навіть не економічного вузу", – написала Барабаш.

За її словами, повна ліквідація готівкових розрахунків є "економічним термоядерним вибухом". "І навіть у тотально технологічних державах із супершвидкісним інтернетом не вийшло відмовитися від кешу", – зазначила експертка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україні потрібні навіть не 40, а всі 80 мільйонів населення, як у Німеччині" — економіст про відновлення після війни

"Зверну увагу на те, що причина корупції та її механізми в Україні давно виходять за межі готівки у конверті чи дивані. Так, звісно, хабарі даються і готівкою, але вже зараз від рядового поліцейського до топ-чиновника приймають "розрахунки" безготівковими платежами. Менше фізичного контакту, менша ймовірність попастись. А куди подіти такі жадані українськими чиновниками євро та долари? Чи рішенням української влади їх теж буде ліквідовано?" – ставить Барабаш під сумнів "антикорупційні" очікування від ініціативи Шурми.

"Сміятися чи плакати з пропозицій Ростислава Шурми можна було б ще довго, якби не одне "але". Він разом з Данилом Гетманцевим є ключовою людиною, яка здійснює економічні реформи в Україні. І якщо щодо пана Гетманцева все стало зрозуміло давно, то щодо Шурми у мене таке враження, ніби я вже на операційному столі дізналася, що лікар-хірург насправді не хірург, а сантехнік у лікарні, який підбадьорливо хлопає по плечу і каже: "А що, оперувати – це як труби перекладати", – іронізує Барабаш.

На її думку, "жахливість української команди з економічної політики полягає у їх примітивному популістичному мисленні, яке вже поширюється у вигляді байок та анекдотів по світу".

"Цей світ, який нам надає великі гроші та який в ідеалі хотів би бачити швидкий економічний розвиток України, замість цього бачить сантехніка. Світ є динамічним, він швидко змінюється і пристосовується, а держави конкурують між собою. Тільки тоді, коли ти створюєш кращі умови для бізнесу порівняно з іншими країнами, ти можеш розраховувати на швидкий економічний розвиток", – підкреслила експертка.

"Молодий і вільно розмовляючий англійською Шурма мав переконати світ виділити Україні фантастичні гроші, а натомість почав з "ліквідуємо готівку" та "дайте 40 мільярдів доларів на металургію". Обидва прохання є показником архаїки мислення, за яким чітко видно хитрі вушка наших олігархів металургів", – додає вона.

Раніше автори спільноти "Останній капіталіст" звернули увагу, що податкова реформа "10-10-10", яку просував протягом минулого року заступник голови Офіса президента Ростислав Шурма, є видозміненим пунктом програми партії "Опозиційний блок" на виборах 2019 року.

В цій програмі партія пропонувала так само вирівняти ставки ПДВ, податку на доходи фізосіб і податку на прибуток, але на рівні 12%.

Зараз ви читаєте новину «Екскерівниця Ради реформ про ініціативи Шурми: "Ліквідація готівки – це маячня"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути