вівторок, 25 червня 2019 16:44

Економіка шлях до запуску нового енергоринку відкрито - НКРЕКУ видала ліцензії "оператору ринку" і "гарантованому покупцю"

Економіка шлях до запуску нового енергоринку відкрито - НКРЕКУ видала ліцензії "оператору ринку" і "гарантованому покупцю"
НКРЕКП видала ліцензію на роботу в новому ринку електроенергії для ДП "Оператор ринку" та ДП "Гарантований покупець". Фото: zik.ua

НКРЕКП видала ліцензію на роботу в новому ринку електроенергії для ДП "Оператор ринку", яке буде виконувати функцію майданчика для роботи ринку "на добу вперед" і внутрішньодобового ринку, а також для ДП "Гарантований покупець", яке буде брати участь в механізмі ПСО.

Відповідне рішення було прийнято на сьогоднішньому засіданні регулятора.

"Я пропоную підтримати пропозицію Управління та видати ліцензію на здійснення функцій оператора ринку ДП "Оператор ринку"... Рішення прийнято", - прокоментувала перше рішення голова комісії Оксана Кривенко.

Представляючи рішення про ліцензію "Гарантованого покупця", представники апарату комісії відзначили, що держпідприємство усунуло минулі порушення, що дозволяє отримати ДП відповідну ліцензію. "Пропоную видати ліцензію ДП "Гарантований покупець" на право здійснення діяльності щодо здійснення функції гарантованого покупця", - зазначила голова комісії.

Як повідомлялося, 1 липня має бути введений новий ринок електроенергії, який є частиною міжнародних зобов'язань України щодо імплементації Третього енергопакету Європейського Союзу (ЄС). Для своєчасного запуску ринку, урядом на базі державного підприємства (ДП) "Енергоринок" створено два держпідприємства "Оператор ринку" і "Гарантований покупець".

USAID рекомендувало запустити ринок електроенергії 1 липня в безпечному режимі. Американські експерти вважають, що відкриття оптового ринку електроенергії в безпечному режимі збільшить ефективність роботи ринку і зменшить непередбачуваність ціноутворення. А також допоможе виявити проблемні питання в правилах функціонування ринку і правовій базі.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман пообіцяв, що новий ринок електроенергії буде введений своєчасно, а цінових шоків для споживачів не буде. Ціни для населення залишаться на існуючому рівні завдяки прийнятому Кабінетом Міністрів України механізму PSO (Public Service Obligation, спеціальних зобов'язаннях).

Зараз ви читаєте новину «Економіка шлях до запуску нового енергоринку відкрито - НКРЕКУ видала ліцензії "оператору ринку" і "гарантованому покупцю"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути