середа, 09 грудня 2020 12:37

Економічні втрати від карантину вихідного дня виявились незначними

Економічні втрати від карантину вихідного дня виявились незначними
Втрати склали менше 0,1% ВВП. Фото: unsplash

За оцінками Мінекономіки карантин вихідного дня не матиме суттєвого впливу на підсумки року. Втрати становлять 0,04-0,06 в.п. від ВВП у розрахунку за рік.

Основний удар отримали малі та середні підприємства, не зачепивши при цьому фінансової системи, що дозволило уникнути фінансової дестабілізації та продовжувати безперебійну діяльність банківської сфери, передає РБК, з посиланням на огляд Мінекономіки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пояснили, від кого держава отримує найбільше податків

"Враховуючи, що частка МСП ВЕД, діяльність яких підпадала під дію заборони та жорстких обмежень у загальному обсязі доданої вартості за витратами виробництва є незначною і становить лише 6,2 відсотка (2019 року), а також пристосованість окремих ВЕД до нових умов ведення бізнесу (онлайн продажі, робота на доставку, Zoom конференції та переговори тощо) за підсумком року падіння ВВП очікується в межах прогнозованих тенденцій - 4,8 відсотка -5,0 відсотків (р/р)", - йдеться в огляді.

Утім, окремим негативним чинником впливу до кінця року є спад у сільському господарстві, зокрема рослинництві. Порівняно з минулорічним рекордним обсягом врожаю зернових культур, а також овочів, фруктів та олійних культур, цьогорічні показники вкрай низькі. Причина - несприятливі умови перезимівлі озимих зернових культур та мінливість погодних умов в окремих регіонах.

Міністерство фінансів України залучило до держбюджету 15,965 млрд грн.

Зараз ви читаєте новину «Економічні втрати від карантину вихідного дня виявились незначними». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути