четвер, 10 січня 2013 13:57

Економічні свободи зводяться до нуля, а влада і надалі закручуватиме гайки — економіст

Економічні свободи зводяться до нуля, а влада і надалі закручуватиме гайки — економіст
Фото: andriynovak.info

Влада і надалі закручуватиме гайки, тому сподіватись, що економічні свободи не зводитимуться до нуля, як сьогодні, а рейтинг України підніметься без опору українців, не доводиться.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав кандидат економічних наук Андрій Новак.

"Рейтинг свобод, зокрема економічних, в Україні набагато понизився. Проте, чи є це настільки критично, аби говорити про найгіршу позицію в Європі? Можливо, це не зовсім об'єктивно, особливо порівнюючи із Білоруссю, чи Молдовою", - пояснив експерт.

Окрім того, за його словами, "за останні роки таки в Україні постраждали економічні свободи, оскільки діяльність колишніх Податкової та Митної служб, і в цілому всіх адміністрацій були спрямовані в двох напрямках". "Перший — перезахоплення власності, так звані, рейдерські атаки на підприємствах. Другий — виривання через ці служби всіх можливих та неможливих коштів із суб'єктів господарювання", - підкреслив кандидат економічних наук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Опозиція розмістила у президії Ради плакат: "Юлі волю — Україні волю!"

На його думку, в таких умовах, "коли економічні свободи, фактично, на сьогодні зводяться до нуля, то ми повинні розуміти, що всі інші сфери життєдіяльності, по ланцюговій реакції, також страждають".

"Тому що коли немає реальних економічних, фінансових ресурсів — не можуть реалізуватись ряд програм: політичних, освітніх, медичних, благодійних..Це означає, що звужується коло для самореалізації людини в будь-якій сфері. Українці-активісти наразі працюють в режимі опору органам влади. Якщо основною сферою діяльності лишається опір — то, очевидно, що справи із свободами складні", - зауважив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Бютівці" вимагають, аби Рада позбавила депутатських повноважень нових міністрів

Також, говорячи про те, чи слугуватиме цей рейтинг для влади приводом, аби задуматись, він сказав: "Влада в цьому напрямку не буде нічого робити, і не збирається, тому що в них зовсім інші мотивації. Навпаки, вони будуть закручувати гайки по всім напрямкам. Свідченням цього є структура та склад нового уряду, а об'єднання Податкової та Митної служб, свідчить про посилення фінансового контролю над кожним суб'єктом господарювання".

Нагадаємо, Україна посіла останнє місце в Європі у рейтингу економічних свобод. Дослідження було проведено американським фондом Heritage Foundation і експертами Wall Street Journal.

Зараз ви читаєте новину «Економічні свободи зводяться до нуля, а влада і надалі закручуватиме гайки — економіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути