Ексклюзиви
понеділок, 20 листопада 2023 13:50

ДП "Волиньторф" продали без порушень чинного законодавства – ФДМУ

ДП "Волиньторф" продали без порушень чинного законодавства – ФДМУ
В ФДМУ зазначили, шо на момент проведення торгів підприємство було включено до переліку об`єктів малої приватизації. Фото: ДП "Волиньторф"

Аукціон з продажу державного підприємства "Волиньторф" відбулися без порушень чинного законодавства. Про це повідомляє "Дзеркало тижня", посилаючись на Фонд державного майна України.

В ФДМУ зазначили, шо на момент проведення торгів підприємство було включено до переліку об`єктів малої приватизації.

"Проєкт рішення Уряду про зупинення приватизації ДП "Волиньторф" та передачу його в управління Міністерства енергетики України не був ухвалений та не набув чинності. Інших законних підстав для скасування аукціону та припинення приватизації об'єкта не існувало", – зазначено в повідомленні Фонду держмайна.

Вони нагадали, що стартова ціна об'єктів малої приватизації для продажу на аукціоні відповідно до чинного законодавства визначається на рівні балансової вартості активу, а проведення незалежної оцінки для визначення стартової ціни об'єкта приватизації, в умовах наявності балансової вартості, законом не передбачено.

"Стартова ціна ДП "Волиньторф" була встановлена на рівні балансової вартості, що відображена у фінзвітності підприємства", – підкреслили в ФДМУ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Майно авіакомпанії МАУ продають на аукціонах - ЗМІ

Відповідно до фінансової звітності, чистий прибуток ДП "Волиньторф" за I-е півріччя 2023 року склав 6,2 млн грн, за 2022 рік – 10,6 млн грн, а 2020 та 2021 рр. взагалі були збитковими.

"Надходження до держбюджету в розмірі більше 200 млн грн підприємство змогло б забезпечити лише протягом аж 20 років", – резюмували в ФДМУ.

Раніше, 6 жовтня ФДМУ продав ДП "Волиньторф" через платформу Прозорро за 212,22 млн грн. Після аукціону новим власником підприємства стало ТОВ "Агробіостандарт". Вже за два тижні слідчі ДБР звинуватили "Агробіостандарт" та ФДМУ у змові. За їхніми даними, начебто ціна підприємства була занижена на 100 млн грн.

У "Агробіостандарті" наголосили, що в такий спосіб зривається приватизація і держава може не отримати 250 млн грн за продаж майна.

"Ми зрозуміли, що ті корупціонери, які все життя наживались на цьому підприємстві, так чи інакше намагаються створити якісь перешкоди. Спочатку вони хотіли зірвати приватизацію, потім якось її відтермінувати, збільшити її вартість. А коли вони зрозуміли, що ми придбали це підприємство, нічого кращого не придумали, як порушити кримінальну справу і прийти до нас з вимогою, щоб ми їх безкоштовно запустили у свою компанію на 50% - і тоді у нас буде щастя, добро, і все в нас буде добре", – розповів інвестор, акціонер ТОВ "Агробіостандарт" Костянтин Бровченко.

Акціонери компанії заявляють, що правда на їхній стороні та вони будуть йти до кінця, до перемоги над тими "царьками-корупціонерами", які "вміють тільки тягнути із держави і створювати проблеми іншим. Щоб на власному прикладі показати, що треба вірити й інвестувати в Україну. Вірити в перемогу, президенту, вірити, що інвестор буде завжди захищений в нашій державі".

"Ми дуже раді, що перший крок уже зроблений, після звернення до президента, РНБО, СБУ. Вже є реакція ФДМУ, який заявив свою правову позицію щодо аукціонну з приватизації ДП "Волиньторф". ТОВ "Агробіостандарт" входить до групи "Асвіо", а це більше 10 тисяч працівників. Це та група, компанії якої під час війни ні на день не зупинили роботу, ні на день не зупинили виплати заробітної плати, забезпечували безперебійне постачання хлібом та іншими продуктами в місті Києві у перші, найважчі тижні війни. Тому ми вміємо боротись і не опускати руки в самих тяжких ситуаціях", – резюмували в ТОВ "Агробіостандарт".

Президент Володимир Зеленський підписав зміни до закону "Про Фонд державного майна України".

Це допоможе покращити управлінську структуру Фонду держмайна і відновити велику приватизацію, повідомили у ФДМУ.

Закон дозволяє голові Фонду самостійно призначати і звільняти заступників. Забороняє обіймати посади керівників підприємств і членів наглядових рад підсанкційним особам і громадянам країн-агресорів.

Зараз ви читаєте новину «ДП "Волиньторф" продали без порушень чинного законодавства – ФДМУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути