Ексклюзиви
вівторок, 22 січня 2019 16:48

Дозволили погашати кредити грошима з депозитів

Дозволили погашати кредити грошима з депозитів
Щоб змінити кредити на депозити, валюта вкладу та кредиту має бути однаковою. Фото: true-trend.ru

Українцям дозволили замінювати в працюючих банках кредити на депозити і навпаки. Щоправда вимоги за ними повинні бути зустрічними - кредитор по одному зобов'язанню є боржником по іншому, а боржник за першим зобов'язанням є кредитором за другим.

Про це йдеться в правовій позиції Великої палати Верховного суду у справі спору між Дельта Банком і ТОВ "Яблуневий Дар". Підприємство обміняло депозит $575 млн. на кредити загальною сумою 508,7 млн євро. Щоправда обмін відбувся за півроку до виведення банку з ринку. Нацбанк визнав Дельта Банк неплатоспроможним 5 жовтня 2015-го, пише ubr.ua.

Таким чином, офіційно узаконили поширену схему, коли вкладник передає підприємству або приватному позичальникові право на свій депозит. Останній сплачує банківський кредит не грошима, а цим вкладом. Тоді банківські боржники отримують депозити зі знижкою. Таку схему зазвичай використовують за півроку до закриття банку - поки Нацбанк не визнав його неплатоспроможним, але фінустанова вже не виконує зобов'язання перед клієнтами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому українці змушені брати дорогі кредити

Щоб змінити кредити на депозити, крім зустрічних вимог, у банку не повинно бути тимчасової адміністрації. Крім того, валюта вкладу та кредиту має бути однаковою.

Зокрема, через невиконання валютної вимоги, Верховний суд не підтримав ТОВ "Яблуневий Дар". Адже позичальник хотів обміняти доларовий депозит на кредити у євро.

"Рішення Верховного суду позитивне. Воно доводить законність обміну депозиту на кредити. Водночас я не згоден з вимогою, що повинні збігатися валюти депозитів і кредитів. Депозити і кредити виражені в грошових коштах, які можна легко перерахувати за офіційним курсом Нацбанку", - каже адвокат Ростислав Кравець.

Торік запрацював єдиний кредитний реєстр Нацбанку. Туди вносять інформацію про позичальників, які заборгували від 100 мінімалок – 417 700 грн. Боржники не зможуть оформити кредит доки не погасять заборгованість.

Зараз ви читаєте новину «Дозволили погашати кредити грошима з депозитів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути