Подорожчання хлібу в Україні пов'язане перш за все із державним регулюванням його виробництва.
Про це заявив директор аналітичного департаменту Реформаторського клубу Ігор Лавриненко в ефірі "Ера FM".
"Основна причина подорожчання хліба - це державне регулювання собівартості хлібного виробництва, з одного боку. З іншого боку, подорожчання газу. Всі хлібокомбінати з радянських часів фактично не модернізувалися за деякими виключеннями. Всі вони використовують дуже неекономні газові печі для випікання хліба. В його собівартості ціна газу дуже велика. Жоден з комбінатів не може купити собі нову піч, бо його нерентабельність 10%", - сказав він.
За його словами, для здешевшання хлібу треба відмінити державне регулювання цін на нього.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Податкова заявила, що стала удвічі менше "трусити" малий бізнес
У свою чергу, керівник аналітичного департаменту консалтингової агенції "ААА"Марія Колесник зауважила, що подорожчання хлібу є світовою тенденцію.
"Подорожчання дійсно відбулося. На це є об'єктивні причини. По-перше, ціни на зерно скрізь у світі зростають, і Україна не є винятком. Хоч ми і є експортером зерна, але навіть внутрішні ціни формуються ринковими механізмами під впливами світових цін", - розповіла вона.
Коментарі