Ексклюзиви
пʼятниця, 04 жовтня 2019 21:10

Дорогий борщ: що в Україні впливає на вартість овочів

Дорогий борщ: що в Україні впливає на вартість овочів
В Україні на прилавках магазинів багато зіпсованих овочів. Фермер втрачає відповідальність одразу як здає товар та отримує гроші за нього. Фото: pexels.com

Цього сезону овочі борщового набору коштують дешевше, ніж рік тому. Виключення — картопля. Ціна найбільша за 10 років - 12-13 грн/кг. Водночас з початку жовтня картопля почала дешевшати, розповідає Gazeta.ua експерт плодоовочевого ринку Тетяна Гетьман.

"Фермери пам'ятають цибулю по 30 гривень за кілограм і намагаються закласти якомога більше картоплі на зберігання. Населення також не забуло про цінові рекорди торік, тому хоче закупити достатньо картоплі на зиму. Таким чином у нас попит більший, ніж реальна пропозиція. Маємо дефіцит", - пояснює експерт.

Фермери активно розпродують продукцію, якщо в країні прогнозують хороший врожай. Тоді ціни на ринку падають, додає вона.

"Господарства не поспішають продавати овочі через інформацію про можливий неврожай. Зараз це бачимо на прикладі картоплі. Однак точних даних і розрахунків про врожай, обсяги у сховищах немає. Торік, коли почала зростати ціна на цибулю, всі чекали, що вона ось-ось впаде. Цього не сталося, бо виявилося, що врожай дійсно поганий. В Україні 80% усіх овочів продають за готівку. Цей обсяг не розписаний по сезону. Фермери вичікують вигідну ціну", - каже Тетяна Гетьман.

Директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко каже, що ціни зростають, коли фермери вичікують і не викидають продукцію на ринок.

"Коли господарства розуміють, що ціна висока, починають розпродувати запаси овочів. Це обвалює ринок. Тому ціна може впасти нижче рівня собівартості", - пояснює Дорошенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки коштують основні продукти в раціоні українців

Радить робити обрахунки ринку і доносити прогнози до виробників.

"Останні роки не можемо спрогнозувати, коли окремі овочі будуть дешевшати чи навпаки зростати в ціні. Раніше на це впливав традиційний фактор - сезонність. Оскільки вирощуємо значно більше продукції, ніж споживаємо, розуміли, що у травні ціна буде найбільшою, у серпні, коли збирають врожай городини — найнижча. За останні 5 років побачили, що овочі можуть відчутно подорожчати вже у жовтні. У грудні-січні їхня вартість падає. Були роки, коли ціна з серпня стояла на місці, у січні шалено зростала. Це відбувалося протягом кількох місяців. Далі на ринок завозили овочі з-за кордону і ціни обвалювалися", - говорить Олексій Дорошенко.

За словами Тетяни Гетьман, в Україні на прилавках магазинів багато зіпсованих овочів. Фермер втрачає відповідальність одразу як здає товар та отримує гроші за нього. У Європі контролює його якість до моменту покупки споживачем.

В Україні з вересня 2018-го по вересень 2019-го найбільше подорожчало куряче філе - на 16% до 110,3 грн/кг, порахувала Асоціація постачальників торговельних мереж. На 14% зросла морожена риба - 80,1 грн/кг. На 12% стала менш доступна варена ковбаса - 98,2 грн/кг. Сало піднялося на 8% - до 80,5 грн/кг. Свинина та яловичина додали 5-7%. М'ясо продавали по 124,5 і 134,5 грн/кг відповідно. На 14% до 41,6 грн за 200 г подорожчало вершкове масло.

Зараз ви читаєте новину «Дорогий борщ: що в Україні впливає на вартість овочів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути