Ексклюзиви
четвер, 23 січня 2020 08:35

Домогосподаркам призначатимуть соціальну допомогу

Домогосподаркам призначатимуть соціальну допомогу
Соціальні виплати в Україні будуть надавати за новою схемою, а розмір допомоги змінять фото: torange.biz

Соціальні виплати в Україні будуть надавати за новою схемою, а розмір допомоги змінять. Зокрема, вводиться категорія непрацюючі працездатні особи з числа членів малозабезпеченої сім'ї.

Це можуть бути безробітні випускники вузів, домогосподарки, люди передпенсійного віку, яким часто буває важко знайти роботу та інші особи, які за рекомендацією центру зайнятості хотіли б зайнятися підприємництвом. Головна умова - вони повинні перебувати на обліку в центрі зайнятості.

Питання надання виплат непрацюючим працездатним особам буде вирішуватися представниками держадміністрацій. Вони повинні відвідати родину і скласти Акт обстеження матеріально-побутових умов: оглянути умови, в яких проживає сім'я. Порядок проведення перевірки майнового стану має погодити уряд.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стало простіше подати документи на отримання соціальної допомоги

Розраховувати на виплати з бюджету, які не треба повертати, такі люди не повинні. Розмір соцвиплат визначається як різниця між прожитковим мінімумом для сім'ї та її середньомісячним сукупним доходом. Так, всього передбачено 2 формати виплат: державна соцдопомога для малозабезпечених сімей, яка дорівнює різниці розміру між прожитковим мінімумом для сім'ї та її середньомісячним сукупним доходом, а також безпроцентна поворотна фінансова допомога непрацюючого члена незаможної сім'ї для заняття бізнесом. В останньому випадку кошти призначаються виключно за рекомендацією служби зайнятості. Гроші потрібно буде повернути державі частинами, причому в будь-якому випадку, навіть якщо підприємництва нічого путнього не вийде й бізнес прогорить.

Одиноким особам, які досягли 80-річного віку, соцдопомогу будуть надавати за висновком лікарсько-консультативної комісії про необхідність постійного стороннього догляду. Розмір такої допомоги становитиме 40% від прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Збільшать допомогу дітям сиротам. У новому законопроекті пропонується 2,5 прожиткових мінімуми (5255 гривень). Для дитини з інвалідністю під опікою чи піклуванням виплати складуть 3,5 прожиткової "мінімалки" (7357 гривень). Загальний максимальний розмір держдопомоги - як і раніше з урахуванням збільшення її розміру і не може перевищувати прожиткового мінімуму для сім'ї.

Зараз ви читаєте новину «Домогосподаркам призначатимуть соціальну допомогу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути