пʼятниця, 01 листопада 2019 17:49

Доходи від транзиту газу зменшаться вдвічі, а ціна на нього зросте: прогноз НБУ

Доходи від транзиту газу зменшаться вдвічі, а ціна на нього зросте: прогноз НБУ
У 2020-му Україна отримає менше доходів від транзиту російського газу. Фото: img.tsn.ua

У Нацбанку України спрогнозували, що у 2020 році Україна зможе отримати 1,5 млрд дол. доходів від транзиту російського газу до Європи. Це вдвічі менше, ніж Україна має зараз.

"За базовим сценарієм у 2020 році транзит знизиться до 50 мільярдів кубометрів (за поточних тарифів еквівалентно 1,5 мільярда доларів експортних надходжень)", — про це йдеться у звіті НБУ.Це може статися, якщо "Північний потік-2" добудують не раніше серпня 2020-го й він працюватиме лише на 70% своєї потужності, а "Турецький потік" недобудують.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США обіцяють перешкоджати будівництву "Північного потоку-2"

"Базовий сценарій передбачає призупинення транзиту через Україну у першому кварталі 2020 року. З високою вірогідністю невизначність з приводу подальших постачань призведе до тимчасового зростання цін на газ на європейському ринку попри рекордні обсяги газу як в українських, так і в європейських газосховищах", — констатують в НБУ.

За песимістичним сценарієм, Росія запустить всі свої обхідні газопроводи до 2021 року. У такому разі економіка України втратить близько 1,5% ВВП, а в Україні виникнуть проблеми з постачанням газу. За базового сценарію втрати економіки у 2020 році складуть 0,6% ВВП, а у 2021 році — 0,9% ВВП.

30 жовтня Данія надала дозвіл дочірній компанії Газпрому Nord Stream 2 AF, яка займається будівництвом "Північного потоку-2", звести трубопровід у своїх територіальних водах.

У Нафтогазі повідомили, що це рішення було очікуваним.

Зараз ви читаєте новину «Доходи від транзиту газу зменшаться вдвічі, а ціна на нього зросте: прогноз НБУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути