вівторок, 31 травня 2016 19:51

До зими ліки можуть подешевшати на 25% - активіст

До зими ліки можуть подешевшати на 25% - активіст

Сьогодні Верховна Рада спростила державну реєстрацію ліків. Вони мають проходити експертизу за 10 робочих днів. Раніше на це відводився місяць. Ліки з діючою речовиною, яка вже зареєстрована США, Швейцарією, Австралією, Канадою або країнами Євросоюзу реєструватимуться в Україні за спрощеною процедурою. Про це у коментарі Gazeta.ua розповіла виконавчий директор благодійного фонду "Пацієнти України" Ольга Стефанишина.

"Через складну процедуру реєстрації багато ліків коштують у нас значно дорожче, ніж на Заході. Наприклад, препарат "Космоген" у Євросоюзі коштує 4 долари. В Україні він не зареєстрований і на чорному ринку продається за 210 доларів", - сказала Ольга Стефанишина.

Новий закон дозволить спростити реєстрацію та збільшити конкуренцію серед постачальників. Наступні закони, які сподіваються прийняти до зими - врегулюють контроль якості ліків, процедуру роздрібної торгівлі, упаковку ліків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Робот-фармацевт з'явився у столичній аптеці

"Грузія свого часу пішла на такий крок і ціни в їхніх аптеках знизилися на 25-30 відсотків", - навела приклад директор благодійного фонду.

За словами Ольги Стефанишиної, українські фармацевтичні лобісти дуже опираються прийняттю таких законів. Підміняли текст законопроекту, публікували невдоволені статті.

Для того, щоб закон почав діяти, його має підписати Президент. На це йому дається місяць.

"Кожен день - це здоров'я пацієнтів. Будемо дуже просити Президента підписати закон скоріше", - говорить активіст.

Зараз ви читаєте новину «До зими ліки можуть подешевшати на 25% - активіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути