середа, 24 травня 2017 10:35

До кілограма гречки дарували гирю

До кілограма гречки дарували гирю
Полиці магазинів пустували, а товар можна було придбати по-блату.Фото:clarin.com

"Грошей було багато в людей, а купити в магазинах не було чого. Стояли пусті полиці. Коли завозився товар, всі бігли скуповуватися. Брали стільки, скільки дозволяла продавець. Як із продавцем в гарних стосунках, можна було вихопити трохи продуктів. Наприклад, цукор у Хмільнику продавали двічі на рік. У травні та під Новий рік. Його брали мішками, бо в інший час не було. Бували й дурні продажі, щоб розпродати товар, який залежався. 1983 року цілий місяць до кіла гречки за 3 копійки давали 10-кілограмову гирю. Відмовитися від неї не можна було", - розповідає Gazeta.ua Олексій Остапенко з міста Хмільника на Вінничині.

24 травня 1982 року в Радянському Союзі прийняли продовольчу програму для подолання товарного дефіциту. Її автором називали Михайла Горбачова. Виробництво харчових продуктів передбачалося збільшити до 1990 року в 2,3—2,5 рази. Основна увага при цьому приділялася формуванню та розвитку агропромислових комплексів. Також почали розробляти землю в нечорноземній смузі Росії, Поволжі й на Уралі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міністр повідомив, коли українцям чекати підвищення пенсій

"Період з 1983 по 1987 роки був найважчий. Продукти продавали з-під полиць. Що привезуть наступного разу, вгадати було неможливо. Раз купив 17 банок консерви з червоної риби. Розпродували дешево, бо закінчувався термін придатності. Їли її з дітьми цілий місяць. А в жінки від тої риби почалася алергія", - продовжує Олексій Остапенко.

"Моя свекруха тоді жила в Мінську. Там із продуктами було краще. Привозила нам згущене молоко й "Московську" ковбасу. Досі пам'ятаю її смак. Вона була з конини, суха. На свята ковбасу вважали шиком, всі тримали до Нового року чи травневих свят. Ще везла з Мінська майонез. Продавали не більш як дві банки в руки. Їх зберігали в погребі, бувало й по пів року. Привозила масло, яке в Білорусі робили соленим", - каже Галина Петруненко з Вінниці.

З початку травня подешевшають огірки й помідори та значно подорожчають курячі яйця. У квітні ціни зростали не так швидко, як вони це робили протягом останніх місяців.

Крім продуктів, важко було купити взуття, одяг та дитячі іграшки. Щоб придбати італійські чоботи, спершу потрібно було виконати план по здачі лікарських трав. Їх необхідно було зібрати до 5 кг й отримати довідку. Дитячі іграшки могли одержати передовики підприємств.

Зараз ви читаєте новину «До кілограма гречки дарували гирю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути