четвер, 23 вересня 2021 10:20

Для чого потрібен мані менеджмент

Навик успішного управління грошима - це набагато важливіше, ніж вибір стратегії і методів торгівлі. Тому що біржа - це місце, де трейдеру треба проявляти чудеса гнучкості, бути готовим за секунду поміняти тактику, але при цьому дотримуватися свого алгоритму, тому що біржовий ризик є завжди. Головна відмінність професіонала від дилетанта - він не боїться нести невеликі втрати, йти на обдуманий прорахований ризик. Любитель же панічно боїться будь-якого навіть незначного збитку.

Єдина страховка від втрат - грамотно вибудуваний мані-менеджмент.

Що таке мані-менеджмент і для чого він потрібен

Олександр Герчик, гуру трейдингу, каже, що мані-менеджмент в біржовій торгівлі - це комплекс стратегій та інструментів, який допомагає зберегти активи. Так, це допомагає заробляти гроші, але опосередковано. Завдяки мані-менеджменту трейдери мінімізують ризики. Грамотно вибудуваний мані-менеджмент є золотою серединою: з одного боку знижує ризики, з іншого - не дозволяє грошам лежати на рахунку мертвим вантажем. При цьому він не дає гарантій трейдеру, що той буде здійснювати успішні операції постійно - на успішність операцій впливають інші чинники.

  Олександр Герчик: "Мані-менеджмент в біржовій торгівлі це комплекс стратегій та інструментів, який допомагає зберегти активи"
Олександр Герчик: "Мані-менеджмент в біржовій торгівлі це комплекс стратегій та інструментів, який допомагає зберегти активи"

Стратегія ризик-менеджменту і мані-менеджменту необхідна тоді, коли люди бачать можливість отримати надприбуток, часто втрачають контроль над собою і перестають бачити ризики на фондовій біржі. І навіть самі зізнаються в тому, що спочатку місяцями працюють над збільшенням депозиту, потім втрачають його буквально за день. Як цього не допустити? Герчик вважає, що це питання грамотного навчання і досвіду, які потім переростають у зведення правил. Одним з таких правил і є мані-менеджмент.

У моменти невизначеності на ринку треба всіма способами спробувати обмежити свої збитки замість того, щоб збільшувати їх. Тому правила управління капіталом треба опрацьовувати ще на старті. Їх дотримання допоможе утриматися на плаву навіть після помилкового рішення або в несприятливий період на ринку.

Рекомендації новачкам щодо мані-менеджменту

Увімкніть наступні пункти у свою систему управління ризиками:

• Дотримуйтесь в кожній угоді ліміту збитку. Якщо ви новачок - не більше 2% від депозиту. Досвідчені трейдери можуть дозволити собі до 5%.
• Обсяг майбутньої угоди не повинен перевищувати розмір вашого рахунку. Навіть якщо угода потенційно прибуткова, не збільшуйте обсяг на шкоду своєму капіталу.
• Грамотно розподіліть позиції в портфелі - диверсифікуйте його так, щоб вам не загрожували кореляції зі збиткових угод.
• Відкривати нову позицію будь-якою ціною - погана ідея. Якщо немає впевненості, що ситуація на ринку відповідає вашому алгоритму, не входьте в угоду, почекайте, поки підтягнуться всі прописані в плані параметри.
• Коли позиції відкриті, не дозволяйте, щоб вами керували емоції. Інакше всі ваші рішення будуть ірраціональні і збиткові.
• Іноді навіть відсутність відкритих позицій здатна привести вас до виграшу. Принаймні, втрат ви точно уникнете, якщо ситуація на ринку зміниться не в ту сторону.
• Буває, що повільні періоди на ринку провокують трейдерів діяти занадто активно і відкривати позиції, які ніяк не відповідають їх стратегії. Краще перетерпіти, зберегти депозит і дочекатися реальних угод, які потенційно несуть високий прибуток.
• Ставте стопи - іншого страхування на біржі немає.
• Коли на ринку панує невизначеність, знижуйте торгову активність.
• З самого початку йдіть на біржу з нормальною сумою депозиту - щоб у вас був простір для маневру.
• Компенсувати збитки за рахунок відкриття великої кількості угод - погана ідея. Це призведе до зливу.
• Збиткові угоди закривайте якомога швидше, а прибуткові можна тримати довго, але знову ж таки - в межах розумного. Якщо бачите, що несете втрати, не чекайте розвороту ринку, закривайте позиції і йдіть.
• Майте під рукою 3 плани - позитивний, негативний і оптимальний. Це допоможе уникнути ейфорії і хаотичного відкриття угод, які не вписуються у вашу стратегію. За умови, що ви будете діяти відповідно до них.
• Дотримуйтесь дисципліни - в трейдингу це так само актуально, як в професійному спорті і армії.

Висновок

Професіоналів трейдингу відрізняють сильне аналітичне чуття, стратегія, яка чудово працює, і ефективне управління ризиками. Саме навички мані-менеджменту роблять трейдинг стабільним і впевненим, вважає Олександр Герчик. Це те, чого не вистачає інвесторам-новачкам. У той час, коли більшість учасників ринку підраховують збитки, дисципліна в дотриманні ризиків допомагає меншості міцно стояти на ногах і виходити переможцями навіть у моменти криз.

 

Насправді мані-менеджмент не такий складний, яким здається. Елементарний здоровий глузд щодо грошей виручає багатьох людей, у яких немає вищої економічної освіти. І є люди з серйозними дипломами у цій сфері, яким явно не вистачає ні мізків, ні дисципліни для наведення порядку у власному гаманці. Дійсно парадокс. Проблема легко вирішується - навчитися управляти грошима можна.

За грамотним мані-менеджментом краще йти до професіоналів, які тренуються в цьому кожен день. Наприклад, в Освітній Центр Герчика https://gerchik.ru.

Зараз ви читаєте новину «Для чого потрібен мані менеджмент». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути