вівторок, 13 грудня 2011 10:38

Девальвація євро неминуча - експерти

Девальвація євро неминуча - експерти

Поступова девальвація євро стає неминучою. Розвиток боргової кризи в єврозоні й тиск США змушують ЄС активізувати емісію європейської валюти, що призведе до її ослаблення.

Про це йдеться в доповіді Інституту глобалізації та соціальних рухів (ІГСО, Росія) "Девальвація євро: пом'якшувач боргової кризи".

ЄС не має в своєму розпорядженні необхідних засобів для ослаблення бюджетно-боргових проблем. Активізація емісії євро буде поєднана з посиленням "жорсткої економії". Тимчасова стабілізація становища обернеться падінням рівня життя в єврозоні, попереджають експерти.

"Німеччина та Франція стоять на черзі ураження бюджетно-борговою кризою", - пише ІГСО.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розпад єврозони буде неконтрольованим і непрогнозованим - експерт

"Зниження рейтингів цих держав - лідерів єврозони різко ускладнить їхнє фінансове становище. Міф про німецьку та французьку стійкість до боргових проблем буде зруйнований, варто тільки трохи піднятися ставці за боргами в результаті визнання рейтинговими агентствами цих держав менш надійними", - вважає глава експертної групи та керівник Центру економічних досліджень ІГСО Василь Колташов.

"Єврозона не розпадається, а сильніше потрапляє під владу ФРН і Франції", - вважає директор ІГСО Борис Кагарлицький.

За його словами, не Німеччина і Франція витягують "проблемний південь", а їхні банки підживлюються за рахунок ресурсів інших держав єврозони.

У грудні Німеччина та Франція де-факто вимушені були визнати, що боргова криза стала загальноєвропейською. На зустрічі в Брюсселі 17 держав ЄС підписали угоду про посилення фінансової дисципліни. Національні бюджети відтепер будуть затверджуватися на наднаціональному рівні. Дефіцит бюджетів не повинен перевищувати 3% ВВП. До 500 млрд євро збільшуються європейські резерви - замість 1 трлн євро, на чому раніше наполягали США як на умови утримання бюджетно-боргової рівноваги. МВФ отримає від країн Євросоюзу 200 млрд євро.

ЄЦБ зобов'язано викуповувати боргові зобов'язання визнаних проблемними держав, що фактично означає право на посилення грошової емісії. На думку авторів доповіді, на підтримку бюджетно-боргової стабільності в єврозоні потрібно як мінімум 2-3 трлн євро. Джерелом цих коштів може бути лише друкарський верстат.

Зараз ви читаєте новину «Девальвація євро неминуча - експерти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути