Ексклюзиви
середа, 23 вересня 2020 18:10

Девальвація гривні, дефіцит робочої сили: назвали найбільші страхи підприємців

Девальвація гривні, дефіцит робочої сили: назвали найбільші страхи підприємців
Мікробізнеси оцінили те, що ФОП звільнили від сплати ЄСВ. Фото:

Найбільше підприємці потребують зниження податків на зарплату, впровадження сучасного трудового права, безпаперових технологій. Також очікують на реформи контролюючих органів, детінізацію економіки та запровадження податку на виведений капітал.

Такі дані оприлюднила соціологічна компанія Info Sapiens під час форуму "Діалог громадянського суспільства, бізнесу і влади".

"Серед реформ, які сприятимуть розвитку бізнесу, найбільше хочуть, аби боролися з корупцією. Середній бізнес на перше місце ставить податкову та митну реформи. Важливою для мікробізнесу є реформа правосуддя, для малого - енергетичного сектора, для середнього - реформа децентралізації", - розповіла представниця соціологічної компанії Info Sapiens Анастасія Шуренкова.

З її слів, карантин та його наслідки не на першому місці серед перешкод для розвитку бізнесу.

"На першому місці - податкове навантаження, низький купівельний попит. Для середніх підприємств проблемою є девальвація гривні, брак кваліфікованої робочої сили. Для малих - корупція", - каже Анастасія Шуренкова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За мінімалкою у 6 тис. грн можуть піти звільнення - економіст

За словами експертки, із початком карантину уряд вжив низку заходів для підтримки бізнесу: відсутність перевірок, скасування штрафів за несплату податків.

"Мікробізнеси оцінили те, що ФОП звільнили від сплати ЄСВ. Представники середнього та малого бізнесу найбільше зраділи довшим відпусткам за свій рахунок та скасуванню податків на нерухомість", - додає Шуренкова.

Інститут соціально-економічної трансформації у першій п'ятірці пріоритетів бізнесу для економічного зростання країни назвав: ухвалення оновлених Податкового та Митного кодексів, заміну податку на прибуток податком на виведений капітал, зниження податкового навантаження на фонд оплати праці, збереження спрощеної системи оподаткування, інституційну реформу контролюючих органів і судової системи.

Зараз ви читаєте новину «Девальвація гривні, дефіцит робочої сили: назвали найбільші страхи підприємців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути