вівторок, 09 лютого 2021 16:36

Дешеві кредити на житло: чому не всі ними зможуть скористатися

Дешеві кредити на житло: чому не всі ними зможуть скористатися
Умови іпотеки під 7% накладають обмеження на вибір житла. Фото: unsplash

З 1 березня для українців стане доступною іпотека під 7% річних. Кредит на житло можна оформити на строк до 20 років. Мінімальний 1-й внесок становитиме 15% вартості житла.

Нинішня стандартна ставка іпотеки становить 13%. Пільгові кредити під 10% річних можуть отримати працівники поліції, ДСНС, лікарі, держслужбовці, а також працівники підприємств, власником або співвласником яких є держава, розповів Gazeta.ua генеральний директор рієлторського об'єднання "Простор" Сергій Курганов.

"Хитрість полягає в тому, що пільгові кредити на житло справді дають. Але загальна ставка становить 13 відсотків. Із них 3 відсотки відшкодовує держава з Фонду розвитку підприємництва. Якщо там є гроші, людина отримує пільгу, якщо немає - платить кредит самотужки. Це ж стосується і ставки 7 відсотків. Тобто людина оформлятиме іпотеку під 10 відсотків річних. 3 відсотки має сплачувати держава. Якщо грошей у Фонді немає, громадянин самостійно сплачує 10 відсотків по іпотеці", - пояснює експерт.

З його слів, умови іпотеки під 7% накладають обмеження на вибір житла. Багатоквартирні будинки повинні бути збудовані не раніше 2015 року.

"Іпотеку можна оформити на квартиру, площею не більш як 50 квадратних метрів на одного власника. Також додається 20 квадратних метрів на іншого члена родини. Тобто якщо це молоде подружжя, вони зможуть придбати максимум 70 квадратних метрів під 7 відсотків річних. Вартість квартири не має перевищувати 2 мільйони гривень", - додає Курганов.

Іпотечні кредити видаватиме обмежена кількість банків. Їх затверджує держава.

"У кожного банку є свої умови щодо видачі кредиту. Обов'язково потрібно сплатити комісію. Вона разова, але може сягати від 1 до 4,5 відсотка. Кредити треба страхувати. Цей внесок теж рахується окремо. Тобто заявлені 7 відсотків технічно перетворюють у 8-9 відсотків, враховуючи комісії, іпотечний збір. Через 5 років банк може підняти ставку", - каже експерт.

З його слів, іпотека буде доступна для невеликого кола людей.

"Серед потенційних покупців - айтішники, бухгалтери, які ведуть декілька підприємств. Тобто ті, хто працює віддалено й отримує близько 20 тисяч гривень. Їм буде легко сплачувати кредит, бо фінансово платоспроможні. Також людина має офіційно працювати, отримувати офіційний дохід", - розповідає директор об'єднання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перевірити житло перед купівлею: запустили онлайн-сервіс юридичної допомоги

Курганов порахував вартість іпотеки однокімнатної квартири на Троєщині, площею 44 кв. м. та вартістю 935 тис. грн. Розташована в будинку, побудованому торік. Він на етапі введення в експлуатацію.

"1-й внесок, 15 відсотків, треба зробити самотужки. Це близько 140 тисяч гривень. Інша частина - 810 тисяч гривень - йде під кредит. Щомісячна плата становитиме приблизно 7950 гривень. Приблизно за мільйон гривень можна купити непогану однокімнатну квартиру в спальному районі. Або квартиру в не дуже хорошому стані, але ближче до метро. Це гарна альтернатива для молоді. Замість того, щоб сплачувати 8 тисяч гривень за орендовану квартиру, можна стільки ж віддавати за свою", - зауважує експерт.

Він додає, що йдеться про квартиру з документами, але там потрібно робити ремонт. Тобто всередині - сірий бетон, вікна, двері, вода й опалення. З його слів, ремонт у середньому коштуватиме близько 300 тис. грн.

"А якщо розглядати однокімнатну квартиру на вторинному ринку, вона теж буде 45-47 квадратних метрів, але її вартість становитиме 45 тисяч доларів. Відповідно, і 1-й внесок буде більший, і виплати. Не кожен зможе собі це дозволити", - переконаний Сергій Курганов.

З його слів, кредит під 7% можна отримати і під будівництво будинку.

"Матеріали можуть подорожчати, а одразу все не закупиш. 1-й внесок покриє певні витрати, але на них будинок не побудуєш. Більш-менш комфортне житло коштуватиме 100 тисяч доларів. А тут є обмеження у 2 мільйони гривень - це 70 тисяч доларів. Таунхаус побудувати можна. Є люди, які будують будинки спеціально для продажу, коштують такі приблизно 60-70 тисяч доларів. Але вони теж без оздоблення, треба робити ремонт", - пояснив експерт.

Кабінет міністрів анонсував запуск іпотечного кредитування під 5% у 1-му півріччі 2021 року. Скористатись програмою зможуть певні категорії громадян.

Зараз ви читаєте новину «Дешеві кредити на житло: чому не всі ними зможуть скористатися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути