Ексклюзиви
неділя, 05 серпня 2018 09:59

Дешеві фрукти і дороге зерно: назвали наслідки аномальної погоди влітку

Дешеві фрукти і дороге зерно: назвали наслідки аномальної погоди влітку
В Україні цьогоріч гарно вродили фрукти та ягоди. Однак продавці скаржаться на брак покупців і малий збут. Фото: Depositphotos

Через спеку на початку літа та дощі у середині, аграрії України можуть не отримати врожай, на який розраховували. Пшениця вже зійшла погано.

"Подекуди пшеничні стебла не виросли навіть до половини своєї норми, а бур'ян просто височіє над зерновими. Врожай зернових буде на 10% нижчим, ніж торік. Крім того, він буде гіршої якості. Звичайно, через дощі", - каже керівник фермерського господарства Валерій Діброва, пише tsn.ua.

Пшениця не вродила по всій Європі.

"Можливо, що до завершення маркетингового року не вистачатиме продовольчого якісного зерна. Це не означає, що не буде борошна чи хліба. Але якість цих продуктів може страждати. Якщо не вистачає якісного зерна, починають молотити неякісне", - пояснює економічний експерт Всеволод Степанюк.

Вартість овочів залежить від погоди восени. Ціна сала та м'яса - від урожаю зернових.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські яблука стали мегапопулярними в Європі

Водночас в Україні цьогоріч гарно вродили фрукти та ягоди. Однак продавці скаржаться на брак покупців і малий збут.

Однак через високий врожай переробні заводи тримають низьку ціну.

"Собівартість яблука 3-4 гривні, якщо здавати по гривні, то це прямий збиток для фермера", - пояснює директор фермерського господарства В'ячеслав Тодосійчук.

В Україні за перше півріччя хлібний кошик подорожчав на 7%. У гривні пшеничний хліб із борошна вищого ґатунку додав 1,3 грн. Наприкінці червня коштував 19,4 грн/кг. Пшеничний хліб із борошна першого ґатунку став дорожчим на 1,2 грн, житній хліб – на 1,1. Їх продають по 15,4 грн/кг і 16,2 грн/кг відповідно. Батон коштує 11 грн за 0,5 кг, додав у ціні 0,7 грн.

Зараз ви читаєте новину «Дешеві фрукти і дороге зерно: назвали наслідки аномальної погоди влітку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути