пʼятниця, 27 квітня 2012 15:15

Держава залишає 25% акцій собі, щоб контролювати обленерго – ФДМ

Держава залишає 25% акцій собі, щоб контролювати обленерго – ФДМ
Держава контролює, щоб 70% вугілля, яке використовують енергокомпанії, було українським. Фото: trust.ua

У всіх приватизованих обленерго та інших генеруючих компаніях України залишається 25% акцій у власності держави. Це потрібно, аби контролювати компанії щодо використання ними українського вугілля.

Про це розповів на прес-конференції голова Фонду державного майна України Олександр Рябченко.

"У нас половина обленерго вже не в державній власності. Процес розпочався в 1997 році й набув такого розмаху в 2001-му, коли було продано контрольні пакети акцій 6-ти обласних енергетичних компаній, – говорить посадовець. – Однак у всіх приватизованих обленерго та інших генеруючих компаніях залишається 25% акцій у власності держави. Це рішення технологічне. Так міністерство бачило систему управління".

На думку Рябченка, генеруючі компанії й надалі матимуть цей пакет акцій державної власності, адже це пов'язано з українським вугіллям.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Майже 5 млрд. грн. приніс до держбюджету ФДМ за чотири місяці

"Ми ставимо на генеруючі компанії зобов'язання, щоб 70% вугілля, яке вони використовують, було саме українського видобутку. І через те бажано було б мати якийсь пакет акцій. Бо там інший порядок укладання угод, якщо є державна частка в споживача цього вугілля, ніж коли її немає. Це буде для держави поки що простіше", – підкреслив голова ФДМ.

За словами посадовця, зараз ще триває дискусія чи будуть обленерго продаватися з фіксованим у державній власності 25-відсотковим пакетом чи підуть у цілому.

"Звичайно, Фонду вигідно, коли б усі акції виходили на продаж. Але йдеться про систему впливу держави на приватизований ринок енергокомпаній. Він не такий простий. Держава не завжди готова до того, що державної власності вже немає. Хоча Фонду вигідно, щоб продавалися максимальні пакети акцій. Це принесе більше грошей до держбюджету", – зазначив Рябченко.

Зараз ви читаєте новину «Держава залишає 25% акцій собі, щоб контролювати обленерго – ФДМ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути