Ексклюзиви
четвер, 14 листопада 2019 10:31

Справу Приватбанку розслідуватиме НАБУ

Справу Приватбанку розслідуватиме НАБУ
Справа Приватбанку має 180 томів. Фото: epravda.com.ua

Генпокурор Руслан Рябошапка передав справу щодо Приватбанку в Національне антикорупційне бюро.

"В банківському секторі є великі проблеми. 400 мільярдів гривень - це сума проблемних кредитів державних банків або це сума неповернутого рефінансування. Із них 183 мільярди гривень - це якраз ПриватБанк", - заявив голова НАБУ Артем Ситник в ефірі 24 каналу.

За його словами, в НАБУ була справа щодо ПриватБанку, але вони досліджували її на предмет можливої причетності певних осіб до Нацбанку України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Борг Коломойського перед Україною росте щодня на півмільйона доларів

"Те, що відбувалось в ПриватБанку, коли кредити видавались на прив'язаних осіб, це все ж не зовсім компетенція НАБУ. Це розслідувала ГПУ, але 20 листопада повністю ліквідовується слідство в цьому органі. Коли генпрокурором став Рябошапка, то ми провели з ним нараду і вирішили, виходячи з інших дій правоохоронних органів, що цю справу, а це майже 1800 томів, передати до НАБУ. Йдеться про справу щодо подій в ПриватБанку, коли він був комерційним", - пояснив Ситник.

Уряд України 18 грудня 2016 року, пославшись на пропозицію НБУ і колишніх акціонерів ПриватБанку, вирішив націоналізувати найбільший на українському ринку банк. Для того, щоб врятувати його, держава здійснила докапіталізацію на понад 155 млрд грн. Ексвласники банку вважають націоналізацію незаконною.

Окружний адмінсуд Києва 18 квітня 2019 року за позовом Ігоря Коломойського скасував рішення про націоналізацію ПриватБанку. У відповідь на це Кабмін, Нацбанк і Приватбанк одразу оскаржили це рішення.

15 жовтня ПриватБанк здобув перемогу в Апеляційному суді Англії та Уельсу у справі проти Коломойського та Боголюбова. Судді вирішили, що банк має достатньо передумов для судового розгляду справи та отримання відшкодування в сумі близько $3 млрд. А судовий указ про всесвітній арешт активів залишається чинним до рішення по суті.

Зараз ви читаєте новину «Справу Приватбанку розслідуватиме НАБУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути