Ексклюзиви
четвер, 07 липня 2016 16:57

"Дефіциту товарів немає. Є проблема продати" - Андрій Стрельцов

"Дефіциту товарів немає. Є проблема продати" - Андрій Стрельцов

В Україні більшість підприємців досі працюють по-старому. Не використовують у своєму бізнесі інтернет і сучасні технології. Тому втрачають величезну кількість потенційних клієнтів. І проблема зовсім не в наявності вільних грошей. В інтернеті існує безліч безкоштовних інструментів і сервісів, які можуть значно підвищити ефективність бізнесу, але підприємці про них просто не знають. Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів Андрій Стрельцов, засновник проекту "Маркетинг майбутнього".

Чому підприємцям потрібно вчитися ефективно використовувати можливості інтернету для свого бізнесу?

- Тому, що це дуже актуально. Молоді люди сьогодні вже не уявляють свого життя без комп'ютера, інтернету. Саме там вони проводять більшу частину свого життя і знаходять всю необхідну інформацію. Зовсім скоро саме ця вікова група стане основним покупцем товарів і послуг у всьому світі. І свої гроші вони теж витрачатимуть саме в інтернеті. Адже це зручно і звично для них.

Якщо підприємець хоче успішно розвивати свій бізнес не тільки сьогодні, але і через 5-10 років, то вже зараз повинен активно використовувати сучасні технології.

Багато хто вважає, що досить створити сайт, дати рекламу. І клієнти самі підуть.

- Цього вже не досить. Тому що інтернет перенасичений однотипними пропозиціями. Тисячі однакових компаній продають десятки тисяч подібних товарів. Практично за однаковими цінами.

Сьогодні основна перевага України - це дешева робоча сила. Дуже складно вести бізнес в країні, де середня зарплата у людей 100-200$. Що може собі дозволити купити людина з такою зарплатою? Нічого. Інтернет дозволяє отримати доступ до покупців всього світу. І продавати товари, послуги тим людям, у яких є гроші - США, Європа, Китай.

Робити міжнародний бізнес може навіть житель маленького села. Для цього треба комп'ютер з виходом в інтернет. Ще відділення банку, щоб отримувати гроші, і відділення служби доставки, через яке можна відправляти товари.

Які помилки найчастіше допускають підприємці?

- Основна проблема - люди думками досі застрягли в 1990-х. Але світ уже змінився. Колишні способи ведення бізнесу більше не працюють. Дефіциту товарів немає. Є проблема продати.

Якщо людина хоче заробляти гроші, треба відштовхуватися не від того, що ви вмієте робити. І не від того, що у вас є. А від реальних потреб потенційних покупців. І від того, за що вони готові платити свої кошти.

Буває, підприємці спочатку ввалюють купу грошей у відкриття бізнесу. Потім сідають і думають: як тепер все це продавати? Проблема більшості підприємців, що вони намагаються продавати продукт, який споживачі просто не хочуть купувати. Можна мотивувати або лаяти своїх менеджерів з продажу, робити суперсайти і вкладати десятки тисяч доларів в рекламу. Але поки ви не зробите такий продукт, який у вас реально захочуть купити - продажів не буде.

Товари українського виробництва досить представлені в мережі?

- Наші товари сьогодні за ціною, різноманітності асортименту і навіть за якістю не можуть конкурувати з тими, що зроблені в Азії. Цю битву наші бізнесмени вже програли. І треба мати сміливість це визнати, щоб правильно визначити вектор подальшого руху. Чому так сталося? Причин багато, одна з них - це банальна відсутність у підприємців вільних грошей, щоб винаходити, покращувати і вдосконалювати своє виробництво.

Також наші бізнесмени не вміють передбачати попит. Наведу такий приклад. Пам'ятаєте олімпіаду в російському Сочі, коли одне з п'яти кілець не відкрилося? Уже наступного ранку в сотнях китайських магазинів вже продавали футболки з таким принтом. Вони зуміли передбачити, що зароджується попит. Природно, заробили на цьому пристойні гроші.

Я вважаю, що зараз українським підприємцям, якщо вони хочуть заробляти, треба зосередитися на сфері послуг. Також активно продавати через інтернет послуги, які можна надавати віддалено - консультації фахівців, розроблення дизайну, копірайтинг, IT-сфера.

Зараз більше працює фірм, які не створюють власний продукт. А просто перепродують різні товари: одяг, взуття, електроніку. Але у цих проектів немає майбутнього. Часи, коли можна було робити бізнес на речах, минули.

Жителі яких регіонів найчастіше замовляють товари он-лайн?

- Найактивніші інтернет-покупці живуть у Києві, Харкові, Одесі, Дніпрі, Львові. Але поступово інтернет проникає в невеликі міста, села. І підприємці повинні активно готуватися до цього вже сьогодні.

Зараз в Україні можна сказати перехідний період. Старше покоління поступово освоює інтернет. Але, поки що їм ближче традиційніші способи покупок. Для молоді робити покупки в інтернеті і отримувати товар кур'єром цілком звично. На даний момент найправильніший формат ведення бізнесу - це поєднувати як он-лайн, так і традиційний спосіб - магазин, шоурум.

Які нові професії з'явилися завдяки інтернету?

- Копірайтери, веб-дизайнери, консультанти он-лайн чатів, оператори контакт-центрів, інтернет-маркетологи, фахівці з просування в соціальних мережах. Далі ця тенденція набиратиме обертів. Основна перевага всіх цих спеціальностей - щоб опинитися на робочому місці треба просто включити комп'ютер і вийти в мережу. Щоб не сталося в країні або в тому місці, де ви живете, ви, працюючи віддалено, ніколи не втратите свою роботу. І де б фізично не перебували, завжди зможете продовжувати заробляти гроші, утримувати себе і сім'ю.

Така схема роботи дуже вигідна і роботодавцям: не треба орендувати офіс, купувати меблі, комп'ютери, телефони та іншу техніку. Спеціальні програми та сервіси дозволяють ефективно контролювати роботу віддаленого співробітника.

Наймати співробітників на віддалену роботу вже стало свого роду трендом у компаніях, що працюють у США, Європі. Дуже скоро і наші роботодавці дозріють для подібної моделі бізнесу. Дистанційна робота - це неминуче майбутнє.

Чи допоможе розпочати власну справу?

- Інтернет підходить не тільки тим підприємцям, які мріють створити бізнес з мільйонними оборотами типу Amazon або Ebay. Але і тим людям, які хотіли б просто заробляти собі на життя.

Викладач математики може знайти собі клієнтів через простенький сайт і рекламу в пошукових системах. Давати уроки віддалено через Skype.

Ще один приклад. Мешканка канадського Ванкувера Венді Цао одного разу вибирала в магазині подарунок для сина на день народження. Не могла знайти нічого оригінального. Тоді їй прийшла в голову ідея зшити іграшку по малюнку сина. Потім вона шила подібні іграшки для свої друзів, знайомих. Через кілька років своє хобі жінка перетворила на бізнес. Сьогодні у неї є сайт. Люди з усього світу надсилають їй малюнки своїх дітей. Вона шиє іграшки і відправляє їх поштою. Хіба вона якийсь серйозний бізнесмен або робить щось надскладне? Ні, Венді робить те, що їй подобається. А інтернет використовує для пошуку клієнтів. Ось і вся бізнес-модель.

Зараз ви читаєте новину «"Дефіциту товарів немає. Є проблема продати" - Андрій Стрельцов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути