четвер, 19 жовтня 2017 11:05

Дефіцит вугілля пов'язаний з деградацією галузі від ручного регулювання цін - директор енергопрограм Центру Разумкова

Дефіцит вугілля пов'язаний з деградацією галузі від ручного регулювання цін - директор енергопрограм Центру Разумкова
Директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко каже, що низькі ціни на природний газ в Україні стимулювали імпорт, а не власний видобуток. Фото: Уніан

Деградація вугільної галузі через відсутність засобів для інвестицій веде до незмінного зниження об'єму видобутку вугілля. Таку думку висловив директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко, коментуючи недавнє інтерв'ю замглави ЄБРР в Україні Марини Петров щодо ситуації на енергетичних ринках.

Володимир Омельченко вважає, що раніше низькі ціни на природний газ в Україні стимулювали імпорт, а не власний видобуток.

"Протягом багатьох років подібна картина була і в вугільному секторі – різниця між реальною собівартістю й ціною продажу покривалася за рахунок держбюджету через дотації. Але галузь з часом деградувала, і ми підійшли до етапу, коли виник дефіцит вугілля", - зазначив директор енергетичних програм Центру Разумкова.

На думку Володимира Омельченка, в цілому намір прив'язати ціну вугілля на внутрішньому ринку до цінового паритету на європейських біржах, в даному випадку, в Роттердамі, - це доцільний крок у формуванні ринкових цін до того моменту, поки не буде створений конкурентний ринок вугілля. В той же час експерт зазначає, що зараз формула Роттердам+ не відображає поточну цінову кон'юнктуру, тому що в розрахунках використовується лаг у 12 місяців.

"Зараз за Роттердамом ціна нижча за собівартість видобутку на державних шахтах України. Вартість українського вугілля не може бути нижчою за імпортний паритет. Я думаю, що якщо така різниця довго триматиметься, інвестиційного ресурсу у шахт не буде, і зростання видобутку вугілля в Україні не станеться", - вважає Володимир Омельченко.

Нагадаємо, раніше в інтерв'ю виданню "Енергореформа" замглави ЄБРР в Україні Марина Петров висловила думку, що поточні реальні ціни на газ в Україні нарешті створили стимул-реакції для внутрішнього видобутку цього виду палива.

"Важливою причиною, чому не зростає видобуток газу, є те, що Україна купувала російський газ дорого, а здобутий в українських надрах газ уряд викупляв за копійки. В результаті Укргазвидобування та інші держкомпанії недоінвестувались, не впроваджували нові технології з видобутку газу. Видобуток за відсутності інвестицій скорочувався, тому доводилося купувати ще більше російського дорогого газу", - зазначила вона.

За даними Міністерства енергетики і вугільної промисловості, середня собівартість вугілля на державних українських шахтах за 5 місяців 2017 років складає 2785,6 грн за одну тонну, при цьому регуляторна ціна – 2000 грн..

Нагадаємо, провідні експерти енергоринку вважають, що створення повноцінного ринку електроенергії неможливе без відкритого й прозорого ціноутворення, зокрема, на вугілля. На думку директора Енергетичного співтовариства Януша Копача, ціни в енергетиці мають бути дерегульовані, що призведе до росту інвестицій у галузь.

Зараз ви читаєте новину «Дефіцит вугілля пов'язаний з деградацією галузі від ручного регулювання цін - директор енергопрограм Центру Разумкова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути