неділя, 16 червня 2013 19:49

Дефіцит держбюджету може сягнути рекордної позначки - експерт

Дефіцит держбюджету може сягнути рекордної позначки - експерт
Ільдар Газізуллін розповів про причини зростання дефіциту державного бюджету. Фото: glavcom.ua

Дефіцит державного бюджету України за підсумками 2013 року може сягнути рекордних 8-10% ВВП.

Такий прогноз озвучив експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Ільдар Газізуллін у ефірі Українського радіо.

"Ситуація з бюджетом є досить серйозною. За підсумками чотирьох місяців доходи зросли на 8%, а витрати - на 15%. Тобто ми бачимо, що обсяг дефіциту бюджету зростає, за підсумками 4,5 місяців він становив близько 20 мільярдів гривень. Якщо ці тенденції триватимуть, то можна казати, що за підсумками року дефіцит буде набагато більшим, ніж планувалося, і може сягнути рекордних 8-10%, як було у кризовому 2009 році", - сказав він.

За його словами, дефіцит держбюджету нині зростає через кілька причин.

"Перша - це проблема з наповнення бюджету, оскільки економіка стагнує, промислове виробництво в "мінусі". Хоча і є очікування покращення зовнішньоекономічної кон'юнктури, але це може статися не раніше другого півріччя. Відповідно, Міністерству доходів та зборів складніше наповнювати бюджет. Посилилися скарги з боку і малого, і великого бізнесу, що посилився тиск з метою "вибити" додаткові податки. Якщо подивитися на видаткову частину бюджету, то тут також без змін. Соціальні зобов'язання, які взяв уряд, виконуються, і це дуже складно робити. Тарифи на газ для населення не були змінені, що означає необхідність уряду шукати мільярди гривень на дотації "Нафтогазу" для покриття збитків і можливості купувати російський газ. Також ми бачимо, що уряд не домовився з "Газпромом" про перегляд газового договору 2009 року, щоб зменшити навантаження на бюджет", - розповів Газізуллін.

Зараз ви читаєте новину «Дефіцит держбюджету може сягнути рекордної позначки - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

24

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути