пʼятниця, 19 квітня 2013 21:14

"Дефіцит державних фінансів вирішується за рахунок міст" - експерт

"Дефіцит державних фінансів вирішується за рахунок міст" - експерт
Виконавчий директор Львівського регіонального відділення Асоціації міст України Василь Абаімов Фото: gazeta.ua

Місцева влада називає свою роботу "самоврятуванням", а не "самоврядуванням". Через те що, містам катастрофічно не вистачає грошей. Таку думку висловив виконавчий директор Львівського регіонального відділення Асоціації міст України Василь Абаімов.

"З кожним роком централізація влади посилюється. А з нею і централізація бюджету, - говорить Абаімов. - Кошти з доходів міст і сіл забирають у державну казну. Міста стають банкрутами. Цього року місто Рава-Руська навіть відмовилося приймати бюджет за тими цифрами, які місту прислали зверху".

"Дефіцит державних фінансів вирішуються за рахунок міст. Вилучення з місцевих бюджетів до держбюджету зросли на 45%. Для прикладу: в Дніпропетровська цього року заберуть 150 мільйонів гривень проти 39 у минулому році, - читає статистику. - У Запоріжжі - 200 мільйонів проти 125, Сумах - 27 проти 3,9, Луганську - 47 мільйонів, а в 2012 році він був дотаційний. У Львова вилучать 91,2 мільйон проти 50 у минулому році. При тому, що в усіх цих містах на кінець 2012 року не виконується дохідна частина бюджету".

За його словами, мери міст та члени Асоціації пропонують всі податки, які надходять у місто, ділити бодай 50 на 50. А в міст забирають майже 90%.

Містам найбільше не вистачає у сфері житлово-комунального господарства. Цьогоріч бракує 12 млрд грн. Повністю не забезпечено видатків на ліфтове господарство, реконструкцію гуртожитків, покращення якості води, переоснащення та капремонт будинків, в яких утворюється ОСББ, нема на заміну та капремонт теплових мереж, на заходи з енергоефективності та енергозбереження.

"Крім того, держава не дає в повному обсязі на соціальні пільги. Тобто перед кожними виборами популісти наобіцяли виборцям ряд пільг. Створили їх цілий список, а фінансувати їх нема кому. За перевезення пільговиків у транспорті відшкодовувати комунальному транспорту має держава. А при нестачі коштів, цей тягар ляже на місцевий бюджет. Сьогодні на пільговиків передбачено два мільярди, а треба мінімум три. Закордоном ніяких пільговиків немає. Кожен має гідну пенсію, щоб самостійно оплатити собі проїзд. Треба дати кошти і повноваження на низи, де мешкають люди. З Києва не видно, що треба зробити в Жидачеві, Моршині", - додав Абаімов.

Детальніше читайте тут.

Зараз ви читаєте новину «"Дефіцит державних фінансів вирішується за рахунок міст" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути