пʼятниця, 17 липня 2020 21:40

Тиск на міжнародні тютюнові компанії закінчиться економічними втратами для України - експерт

Тиск на міжнародні тютюнові компанії закінчиться економічними втратами для України - експерт
Фото: pexels.com

Протизаконний тиск на міжнародні тютюнові компанії спричинить хаос на ринку та призведе до економічних втрат України — експерт

Системний тиск на міжнародні тютюнові компанії, що працюють в Україні, може призвести до хаосу на ринку та втрат держави на десятки мільярдів гривень.

Про це розповів Олександр Охрименко, президент Українського аналітичного центру, коментуючи, що відбувається в галузі: заяви депутатів про націоналізацію тютюнових компаній, протиправні штрафи з боку Антимонопольного комітету та залучення ЗМІ до процесу тиску на суддів.

Експерт нагадав, що міжнародні тютюнові компанії інвестували величезні кошти в розвиток виробництв, платять десятки мільярдів гривень податків і акцизних зборів, створили цивілізований прозорий ринок тютюнових виробів. Крім цього, вони роблять внесок у зростання української економіки: створюють робочі місця, забезпечують експорт і надходження валютної виручки.

10 жовтня 2019 року АМКУ оштрафував дистриб'ютора "Тедіс Україна", а також чотирьох виробників тютюнових виробів та їхні підрозділи з дистрибуції на загальну суму 6,5 млрд гривень. Компанії заперечують штраф у суді. "Імперіал Тобакко Продакшн Україна" й "Імперіал Тобакко Юкрейн" зібрали численні докази тиску на суд, до якого залучені депутати, журналісти та ЗМІ, щоб виправдати дії АМКУ під керуванням звільненого голови Юрія Терентьєва.

Згодом компанії "Імперіал Тобакко Продакшн Україна" й "Імперіал Тобакко Юкрейн" заявили про упередженість судді та зажадали її відводу, щоб забезпечити принцип верховенства права та неупередженості суддів. Суддя Марченко О. В. ухвалює суперечливі рішення за однакових обставин. Наприклад, у лютому 2020 року вона двічі відмовляє АМКУ у відстрочці сплати судового збору в позовах про стягнення штрафу. Однак уже в липні 2020 року Марченко кардинально змінює свою позицію — дозволяє АМКУ відстрочити сплату судового збору в позові про стягнення штрафів з табачників. Яких-небудь нових правових або фактичних передумов для ухвалення протилежного судового рішення не було: зміни до Закону України "Про судовий збір" не вносили, АМКУ обґрунтував своє прохання тими самими причинами, що й у лютому 2020 року.

Суддя визначила свою позицію на користь АМКУ, що означає формування судових рішень поза стінами суду, де сторони доводять свою правоту. Сам судовий процес перетворюється на фарс. Оштрафовані компанії єдиною підставою для зміни позиції судді називають ймовірний тиск на суд і побоюються, що це перешкодить їм довести свою правоту в позовах проти незаконних штрафів АМКУ.

"Це може призвести до того, що іноземні інвестори тікатимуть з України, — коментує наслідки системного тиску на міжнародні тютюнові компанії Олександр Охрименко. – Відповідно, Україна втратить колосальні податкові надходження до бюджету й експорт. Закінчиться все сумно. Рахуйте самі: 70% акцизних зборів до бюджету дає тютюнова галузь — це десятки мільярдів гривень на рік. За моїми підрахунками, Україна ризикує втратити від 30 до 50 млрд грн. на рік".

Охрименко також нагадав, що умови та правила взаємодії держави з тютюновими компаніями врегульовані в Угоді про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, отже, нашій країні не треба придумувати свій "регуляторний велосипед".

"Між державою та виробниками повинна бути угода про регулювання тютюнового ринку, і вона має відповідати Угоді про асоціацію з ЄС. Слова політиків зі "Слуги народу" та від опозиції створюють враження, що вони в очі не бачили Угоди про асоціацію, однак Україна повинна чітко її виконувати", — підкреслив експерт.

Зараз ви читаєте новину «Тиск на міжнародні тютюнові компанії закінчиться економічними втратами для України - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути