Ексклюзиви
понеділок, 10 вересня 2018 15:31

Чому українці не відчують зростання мінімалки

Чому українці не відчують зростання мінімалки
З 1 січня 2018-го мінімальна зарплата зросла з 3200 до 3723 грн. Фото:

В Україні з 1 січня 2019-го до 4170 грн зросте мінімальна зарплата.

"Чергове підвищення рівня мінімалки в Україні - це, швидше за все, політичний, а не економічний інструмент. Коли мінімальні виплати підняли вдвічі - до 3200 грн, були сподівання, що зникнуть зарплати у "конвертах" або зросте купівельна спроможність. На жаль, нічого цього не сталося. Тобто при новому підвищенні очікувати виходу з "тіні" - немає сенсу", - каже директор економічних і соціальних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин, інформує Сегодня.

За його словами, гроші, які українці отримають додатково, йтимуть на оплату житлово-комунальних послуг. Із нового року в уряді запланували зростання комунальних тарифів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому українці не вірять у зростання економіки

"Зараз говорять про зростання мінімальної зарплати. Поза увагою залишається прожитковий мінімум, мінімальні пенсії. Відбувається ще більший розрив між мінімалкою та іншими соцстандартами. Це означає, що малозабезпечені залишаться на тому ж рівні, який був, із огляду на субсидії та інші пільги", - каже він.

Зарплату потрібно підвищувати на підставі економічного розвитку. В Україні останні роки економіка зростає на рівні 2-3%.

З 1 січня 2018 -го мінімальна зарплата зросла з 3200 до 3723 грн. Це на 16,3% більше, ніж було раніше. Попереднє підвищення з 1600 до 3200 грн відбулось у січні 2017-го.

За прогнозами Мінекономрозвитку, мінімальна зарплата українців за наступні 3 роки зросте у понад півтора рази. Так, до кінця 2019-го вона становитиме 4600 грн. 2020-го українці отримуватимуть мінімальну зарплату 5400, а 2021-го - 6200 грн. Щоправда, озвучені цифри не є офіційним прогнозом уряду.

Зараз ви читаєте новину «Чому українці не відчують зростання мінімалки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути