Ексклюзиви
середа, 21 жовтня 2020 21:10

Чому українці ідуть в онлайн-бізнес

Чому українці ідуть в онлайн-бізнес
Серед чоловіків більше тих, хто управляє магазином самостійно. Фото: unsplash

4% онлайн-підприємців відкрили магазин під час карантину. 29% вважають, що в Україні легко вести бізнес прозоро.

Середньостатистичний онлайн-підприємець - це чоловік 25-44 років, який проживає в одному з міст Київської області. Йому вистачає грошей, але для комфортного життя цього замало — тому понад 5 років тому він вирішив продавати товари чи послуги в інтернеті, йдеться у результатах дослідження OLX.

У половині випадків онлайн-продавці — засновники бізнесу, що працюють самостійно. У 22% є партнери, у 21% — штат до 10 осіб, а у 6% — від 10 співробітників.

Серед чоловіків більше тих, хто управляє магазином самостійно, та тих, у кого маленький штат. Жінки-підприємиці частіше працюють з партнерами та з командою, у якій більше 10 співробітників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Щодня обслуговує 8-10 клієнтів". Які професії найкраще підходять для еміграції

Третина респондентів в онлайн-продажах довше 5 років. 15% — менше ніж рік, причому 4% з них відкрили магазин саме під час карантину. Трійка сфер, в яких найчастіше ведуть свою справу на OLX:

- Бізнес і послуги - 25%,

- Нерухомість - 24%,

- Дім і сад - 19%.

Основною причиною найчастіше називають бажання заробляти більше грошей - 37%. На другому місці — можливість працювати з будь-якої точки. Водночас для жінок гнучкість важливіша. 11% підприємиць відзначили, що їхній основний мотив — це життєві обставини, що не дозволяють знайти роботу на повний робочий день. Серед чоловіків схожа ситуація лише у 5%.

Заробіток додаткових коштів актуальніший для чоловіків. Ще одна важлива причина продавати онлайн для них — можливість поєднувати постійну роботу та бізнес в інтернеті.

Третина підприємців вважають, що розвивати онлайн-бізнес в Україні під час карантину легко, а 44% важко відповісти на запитання.

Більша частина впевнена, що для розвитку справи не обмежитись однією лише присутністю в інтернеті. На противагу їм, 17% вірять, що можна бути успішним і без відкриття фізичного магазину.

Головними труднощами називають високу конкуренцію 61%. Також скаржаться на те, що важко знаходити й утримувати клієнтів - 31%. Трохи менше третини респондентів вважають, що в Україні легко вести малий і середній бізнес прозоро, майже 44% з ними не згодні.

Понад 120 тис. перевірок підприємств планують провести органи державного нагляду 2021 року.

Зараз ви читаєте новину «Чому українці ідуть в онлайн-бізнес». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути