Ексклюзиви
середа, 23 травня 2018 21:10

Чому Світовий банк проти накопичувальних пенсій в Україні

Чому Світовий банк проти накопичувальних пенсій в Україні
Людина, яка виходить на пенсію зараз, отримує заміщення трудового доходу на рівні 40 відсотків від заробітку. Фото: Факти

Світовий банк вважає, що впровадження накопичувального рівня може розбалансувати солідарний. Який у свою чергу збалансувала прийнята пенсійна реформа, розповіла Gazeta.ua Галина Третьякова, генеральний директор Української федерації убезпечення. До лютого була головою громадської ради при Пенсійному фонді України.

"Збалансування, про яке говорить Світовий банк, є тимчасовим. Після нього коефіцієнт заміщення — основний показник будь-якої пенсійної системи, буде знижуватися. В Україні за останні 20 років він впав із 60 до 40 відсотків. Тобто людина, яка виходить на пенсію зараз, отримує заміщення трудового доходу на рівні 40 відсотків від заробітку. Протягом найближчих 20 років ця цифра зменшиться до 20-17 відсотків. Кабмін сам сприяє розбалансуванню солідарного рівня. Бо постійно заявляє, що пенсії будуть ще зростати", - говорить Галина Третьякова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт пояснила, що таке успішна пенсійна реформа

За її словами Світовий банк вважає, що введення накопичувального рівня може негативно вплинути на внески до нинішньої системи. Однак його запровадження сприятиме детінізації заробітних плат. Українці будуть більше зацікавлені отримувати офіційну зарплату, замість грошей "в конверті".

"В України є проблеми з регулюванням фінансового сектора. Потрібно прийняти законопроект щодо недопуску в систему людей, які мають погану ділову репутацію, недостатньо досвідченних чи на кого були заведені кримінальні справи. Крім того, не дуже добре працюють так звані інституційні інвестори. Ті, хто залучає від населення кошти на довгий термін. Страховики життя, недержавні пенсійні фонди, інститути спільного інвестування — це і є інституційні внутрішні інвестори. Компанії страхування життя залучили 8 мільярдів гривень, недержавні пенсійні фонди — 2,5 мільярди. Цього замало, щоб використовувати їх для інвестицій", - підсумувала Галина Третьякова.

Повну версію інтерв'ю з Галиною Третьяковою читайте тут.

Зараз ви читаєте новину «Чому Світовий банк проти накопичувальних пенсій в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути