вівторок, 09 травня 2017 21:10

Чому подорожчали овочі борщового набору

Чому подорожчали овочі борщового набору
Свекла и лук подорожали до 3,7 гривен за килограмм, а капуста, картошка и до 6,8 гривен за кило.Фото:socportal.info

Ціни на овочі борщового набору – капусту, картоплю, моркву, буряк та цибулю за останній місяць зросли на 78,3% порівняно з березнем. Про це повідомляє Державна служба статистики.

"Буряк і цибуля подорожчали до 3,7 гривень за кілограм, а капуста, картопля і до 6,8 гривень за кіло. Така однакова ціна, яка змінилася дуже раптово, змушує думати, що це картельна змова виробників", - розповів Gazeta.ua директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко

Таке подорожчання вже було восени 2015 року, коли фермери зібрали врожай і замість того, щоб його продавати, вони закладали його на склади й чекали, коли подорожчає.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Полуницю продають по 120 грн за кілограм

"Подорожчання борщового набору — зговір між компаніями, які мають великі овочесховища. Вони спеціально притримують овочі, щоб потім ще більше підняти ціну. Ця ситуація була прогнозована ще восени. Тоді ми спостерігали, що дрібні фермери масово продають свої овочі і ціна на них не підвищується. Вона була стабільною і навіть падала і лише з грудня почала зростати. Тоді було відчуття, що великі виробники своє відіграють.

Що буде з ціною на овочі невідомо. Ніхто не облікує скільки врожаю залишилось. "Якщо є 3-5 компаній, в яких залишився врожай, вони можуть повторити експеримент з гречкою, тобто ціну підняти ще більше", - каже Дорошенко.

Овочі погано перенесли зиму. Більшість картоплі згнило, морква підсохла і стала неякісна. Ціна почне знижуватись лише всередині червня, коли почне з'являтися новий урожай.

"Через холод і засуху важко прогнозувати ціну на овочі. Картоплю посадили пізніше ніж зазвичай, відповідно урожаю в середині травня чекати рано. Швидше за все він перенесеться на початок червня. Морква теж буде в червні. Початкова ціна на ранню картоплю з ґрунту 25 гривень за кілограм. Морква коштуватиме 40", - каже фермер з Миколаєва Сергій Кушка.

Зараз ви читаєте новину «Чому подорожчали овочі борщового набору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути