пʼятниця, 09 серпня 2019 09:28

Чому подешевшав долар. Три причини

Чому подешевшав долар. Три причини
Пояснили чому гривня зростає. Фото із відкритих джерел.

Рекордне зміцнення курсу гривні до долара в Україні стало можливим завдяки збігу кількох факторів.

Член ради Національного банку України Василь Фурман в ефірі ObozTV зазначив, що вартість долара в Україні визначається ринком, оскільки НБУ проводить політику плаваючого обмінного курсу.

Один із факторів, що впливають на посилення курсу української гривні, – високий попит нерезидентів на українські облігації внутрішньої державної позики. Портфель нерезидентів зріс від 6 млрд грн на початку року до 80 млрд грн, повідомив він.

"Другий важливий фактор – ми маємо високі ціни на українські експортні товари, які ми експортуємо за кордон. Надходить валютна виручка. Я б додав такий фактор, як високий урожай цьогоріч. Він буде більше, ніж минулого, а торік був рекордний", – підкреслив член ради НБУ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський очікує на зростання української економіки до 7%

"Третій фактор – зміна політик центральних банків провідних країн світу. Якщо минулими роками вона була жорсткою, то зараз вони переходять до політики кількісного пом'якшення. Це означає, що Федеральна резервна система і Європейський центральний банк будуть відповідні суми коштів через різні механізми вливати в економіку. Частина цих коштів буде спрямовуватися в країни, що розвиваються, зокрема в Україну", – пояснив Фурман.

Він також зазначив, що в окремі періоди Національний банк згладжує коливання курсу української гривні в той чи інший бік.

"Якщо брати останній період, коли гривня посилювалася, то Нацбанк викуповував надлишок долара для поповнення золотовалютних резервів. З початку року було викуплено з ринку близько 2,5 мільярдів доларів", - продовжує фінансист.

Золоті прикраси найчастіше здають до ломбардів українці. На другому місці - техніка. Зокрема, мобільні телефони, ноутбуки, планшети. Із прикрас найбільше приносять каблучок. Основні клієнти віком від 26 до 35 років. Пенсіонери рідко звертаються до ломбардів.

Зараз ви читаєте новину «Чому подешевшав долар. Три причини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути