середа, 15 квітня 2020 14:11

Чому не вдасться втримати заробітчан удома

Чому не вдасться втримати заробітчан удома
Заробітчани, які повернулися в Україну, можуть працювати на сезонних роботах. Наприклад, збирати ягоди. Фото: pixabay.com

Україна не зможе втримати трудових мігрантів, які повернулися додому через карантин у Європі. Для цього немає державних програм підтримки заробітчан, як це роблять у Польщі, Румунії.

"Припускають, що частина заробітчан, які повернулися, піде працювати в агросектор. Наприклад, сезонна робота - збирати ягоди. Однак, щоб заохотити людей, роботодавці змушені самі вигадувати локальні програми і фінансувати їх із власної кишені", - говорить HR-експерт rоbota.ua Тетяна Пашкіна, передає agroportal.ua.

Додає, що дехто чекає відкриття кордонів, щоби повернутися на роботу в Європу. Розраховують отримувати таку ж зарплату, як мали до карантину.

"В Україні рівень зайнятості у середньому становить 58%, тобто внутрішній потенціал залучити працівників наші роботодавці мають. А от чи користуються ним повністю - інше питання. Якщо заробітчани підуть працювати в агросектор і зросте попит на вакансії, то зарплати можуть знизитися. Ризикуємо втратити працівників, які не захочуть працювати на невигідних умовах", - пояснює Пашкіна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Роботодавці не хочуть шукати нових працівників - дослідження

За її словами, поки заробітчани не поспішають звертатися до центрів зайнятості. В Україні займаються справами, які раніше відкладали - ремонт, робота по господарству, відпочинок.

На сьогодні у сільському господарстві зарплати коливаються. Продавці-консультанти отримують 7,5-14 тис. грн., оператори - 7-12 тис. грн, механіки - 20 тис. грн, комбайнери - 40 тис. грн, різноробочі - 9 тис. грн.

"Є багато пропозицій для працівників без досвіду в якості продавців, касирів, операторів АЗС, кур'єрів, вантажників, водіїв", - наголосила Пашкіна.

За минулий тиждень безробітних стало на 36,2 тис. осіб більше. У центрах зайнятості на 13 квітня зареєстровано 387,5 тис. безробітних українців, передає Державна служба зайнятості. Порівняно з квітнем 2019-го, безробітних стало більше на 22%, або 70 тис. осіб.

Зараз ви читаєте новину «Чому не вдасться втримати заробітчан удома». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути