понеділок, 21 січня 2019 14:26

Чому гривня активно дорожчала наприкінці минулого року

Чому гривня активно дорожчала наприкінці минулого року
У 2018-му пропозиція валюти перевищувала попит на неї. Тому Нацбанк поповнював міжнародні резерви через купівлю надлишку валюти. Фото: Новое Время

У грудні 2018-го гривня зміцніла до долара на 2,5%. Раніше в аналогічний період вона, навпаки, девальвувала.

"Збирання врожаю, необхідність закупівлі техніки та палива, замерзання портів взимку – це справляло сезонний вплив на економіку та валютний ринок. За фіксованого курсу до 2014-го такий сезонний тиск на гривню позначався на обсягах інтервенцій НБУ та незначно – на обмінному курсі. З переходом до плаваючого курсу така сезонність почала переважно відображатися на гривні. Водночас зараз сезонність поступово зникатиме", - говорить Володимир Лепушинський, заступник директора департаменту монетарної політики та економічного аналізу НБУ, пише liga.net.

Сезонність обмінного курсу не є стійким явищем. Воно не спостерігається у більшості економік. Якщо більшість учасників валютного ринку очікують здешевлення гривні наприкінці зими, вони будуть продавати валюту. На початку літа, навпаки, купуватимуть її. Таким чином, сезонність на ринку валюти зникатиме.

"Останнім часом Нацбанк поступово скасовував обмеження для валютного ринку. Тому торік обсяг міжбанківського валютного ринку зріс на 40% порівняно з 2017 роком. Водночас змінювалась і поведінка учасників валютного ринку. Вона більше відображала стандартну логіку функціонування ринку за плаваючого обмінного курсу", - додає Лепушинський.

За його словами, 2018-го пропозиція валюти перевищувала попит на неї. Тому Нацбанк поповнював міжнародні резерви через купівлю надлишку валюти. Крім того, гривня зміцнювалася через рекордний врожай зернових, активний продаж валюти населенням, зокрема надходжень трудових мігрантів і скромний приплив боргового капіталу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Долар буде коштувати майже 30 грн

"Водночас у липні 2018-го очікування осінньої девальвації сприяли знеціненню курсу. Це пов'язано зі зростанням платежів за імпорт, які учасники валютного ринку намагалися робити "про запас", збільшенням перерахування дивідендів за кордон та зниженням обсягів обов'язкового продажу. Водночас завдяки збільшення надходжень від експорту нового врожаю зернових девальваційна тенденція втратила свою силу", - наголошує Лепушинський.

Через зменшення впливу фактору сезонності експертам буде важче прогнозувати курс валют. У довгостроковому періоді динаміка обмінного курсу визначається продуктивністю праці, інфляцією, платіжним балансом. Однак вгадати, коли саме і яким чином вони впливатимуть на курс валют, майже не можливо.

Національний банк України на 21 січня встановив курс долара на рівні 27,98 грн. Це на 5 коп. менше, як було перед вихідними. Євро подешевшав на 4 коп. Коштує 31,90 грн.

Зараз ви читаєте новину «Чому гривня активно дорожчала наприкінці минулого року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути