вівторок, 04 квітня 2017 13:49

Чому абонплату на газ потрібно повністю скасувати

Чому абонплату на газ потрібно повністю скасувати
Абонплата на газ порушує права споживачів. Фото:LB.ua

Постанова НКРЕКП про абонплату на газ не відповідає європейським нормам, закону "Про ринок природного газу" і порушує права споживачів. Її потрібно повністю скасувати.

Про це в коментарі Gazeta.ua розповіла Марія Яковлєва, експерт Державного агентства з енергозбереження та енергоефективності.

"У багатьох країнах Євросоюзу абонплата на газ становить 30-40 євро на рік для одного домогосподарства. Іншу частину тарифу споживач сплачує за реальними обсягами споживання. Якби в Україні ввели саме таку систему, то споживач мав би платити абонплату 50 гривень на рік. Решту - за реальними обсягами споживання", - говорить Марія Яковлєва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скоро буде посекундна тарифікація на опалення - реакція соцмереж на абонплату за газ

Експерт зазначила, що НКРЕКП встановив розмір абонплати за послуги розподілу виходячи з типорозміру лічильника. Тобто - максимальної потужності пристрою.

"Для лічильника G-1,6, який встановлюють на газову плиту, максимальна потужність становить 1800 кубічних метрів. Родина з чотирьох осіб споживає на місяць за наявності лічильника максимально 6 кубічних метрів. Без лічильника за розрахунковою нормою - 19,7 кубічних метра. А за цією постановою споживач повинен сплачувати саме за 1800 кубічних метри", - додає Марія Яковлєва.

4 квітня НКРЕКП призупинила дію свого рішення про абонплату на газ, щоб не допустити зростання рахунків. Комісія проведе додаткові консультації з Кабінетом міністрів.

"Ми зробимо додатковий перехідний період у зв'язку з резонансом і тим, що виступаємо за те, аби рішення комісії захищали усіх споживачів. Щоб ніхто з громадян України ніякого підвищення не відчув", - заявив очільник НКРЕКП Дмитро Вовк.

Зараз ви читаєте новину «Чому абонплату на газ потрібно повністю скасувати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути