неділя, 06 листопада 2011 17:51

Ціни на молочні продукти підвищаться

Ціни на молочні продукти підвищаться

Закупівельні ціни на молоко, підвищення яких бере в Україні перманентний характер, впритул наблизилися до "стелі", за яким маячить втрата конкурентоспроможності вітчизняних виробників. Така практика неминуче позначається на цінах молочних продуктів, які і зараз вже не всім по кишені.

Серед причин такого становища в молочній галузі, в тому числі, недооцінка приватного сектора. Про його вагу в загальному виробництві молока свідчать розрахунки експерта аграрного ринку УКАБ Інни Ільєнко.

Згідно з ними, на переробку за перший квартал нинішнього року від сільгосппідприємств надійшло трохи більше молока, ніж у минулому році. Але оскільки питома вага їх менше, ніж приватників, які в цей період зменшили поставки, то і загальний показник галузі виявився негативним. На переробку надійшло за квартал на 3,1% молока менше торішнього.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві з'являться автомати з молоком

Скасування колишнього порядку дотацій за допомогою субсидування закупівельних цін на сире молоко, яке було прийнятне і для виробників, і для переробників, зіграла негативну роль. Перш за все тому, що кошти держпідтримки, які раніше йшли безпосередньо в молочну галузь і при будь-яких обставин залишалися в ній, тепер через спецфонд "розпорошуються", надходять не тільки в молочне скотарство, а й у птахівництво, свинарство, тобто в галузі більш благополучні, які могли б розвиватися самостійно.

В результаті для збереження і розвитку галузі залишається чи не єдиний вихід - підвищення закупівельних цін.

Зараз ви читаєте новину «Ціни на молочні продукти підвищаться». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути