вівторок, 30 липня 2019 10:57

Чи зміниться вартість оренди житла восени

Чи зміниться вартість оренди житла восени
Багато експертів стверджують, що на цьому зростання цін заспокоїться Фото: Конкурент

Українці починають підшукувати житло на осінь. Студенти переглядають альтернативу гуртожиткам, молоді пари – економне сімейне помешкання.

За словами аналітика з нерухомості Сергія Костецького, у країні найбільшим попитом користуються однокімнатні квартири від 4 до 8 тис. грн, пише Сьогодні.

На ціну найбільше впливають розташування житла і ремонт. У центрі Києва вдасться зняти "однушку" за 10-12 тис. грн на місяць, але у поганому стані і без меблів. Квартира з технікою коштуватиме близько 15 тис. грн, а елітна – 25 тис. грн і вище. На околицях ще здають охайні квартири за 5-7 тис.

Схожі ціни нині біля моря. В Одесі ціни на оренду житла в спальних районах стартують від 5 тис. грн, а в приморських – від 12 тис. грн. Але можна знайти дешевші варіанти. "Совкову" квартиру в передмісті вдасться зняти навіть за 2-3 тис. грн.

У Львові неподалік центру можна знайти "однушку" з непоганим ремонтом лише за 5 тис. грн, а якщо терпимо ставитися до "совка" – то і за 3 тис. грн. Квартира з дизайнерським ремонтом у центрі коштуватиме близько 16 тис. грн на місяць.

У Харкові оренда однушки зі старим ремонтом у спальних районах обходиться у 3-4 тис., оформлення новіше коштуватиме 5-6 тис. грн. За квартиру без техніки в центрі візьмуть 8 тис. грн, а з хорошим ремонтом – 12 тис.

У прогнозах експерти розходяться. Сергій Костецький говорить, що восени квартиру можна зняти дешевше, ніж зараз.

"Сьогодні ситуація стабільна, долар не зростає, конкуренція між орендодавцями висока і навіть є незначні зниження вартості. Тому ціна оренди до осені, найімовірніше, залишиться на тому ж рівні або навіть трохи впаде", – стверджує аналітик.

Голова Союзу фахівців із нерухомості Віктор Нєсін вважає навпаки – варто чекати невеликого подорожчання.

"Оренда трохи підвищиться – до 10 відсотків. Восени у зв'язку з початком навчального року незмінно підвищується попит на житло, а орендодавці на це реагують", - каже він.

Столичний ріелтор Максим Єрмоленко прогнозує зростання на 20%.

"Можливі кадрові ротації з регіонів до столиці та бізнес-активізація можуть створити додатковий попит на орендоване житло для фахівців", – пояснює він.

Багато експертів стверджують, що на цьому зростання цін заспокоїться.

"Якщо говорити про "первинку", то там вартість завжди потроху піднімається через подорожчання енергоресурсів, але до кінця року, якщо нічого не станеться, зросте максимум на 5 відсотків, не більше", – вважає Сергій Костецький.

Він додає, що ситуація на вторинному ринку і зовсім залишиться на тому ж рівні, що і зараз.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці скуповують нерухомість у Польщі

"Тут все стабільніше, оскільки цей ринок завжди доларовий. До осені ж жодних коливань цін на вторинному ринку не передбачається", – говорить експерт. Ріелтор Максим Єрмоленко іншої думки.

Сьогодні на купівлю є попит - продаж нерухомості зросте восени на 12-17%.

Українці переважно шукають для оренди квартири у новобудовах. У старих будинках відмовляються знімати житло через вищі на 30-40% рахунки за комунальні послуги.

Зараз ви читаєте новину «Чи зміниться вартість оренди житла восени». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути