четвер, 16 квітня 2020 21:10

Чи зміниться вартість квартир після карантину

Чи зміниться вартість квартир після карантину
Нерухомість може подешевшати не більше, ніж встигла подорожчати торік – на 2-10%. Фото: pixabay.com

Карантин на ціни не впливає. Страшні його наслідки – ймовірна економічна криза. Про неї все частіше говорять аналітики, розповів Gazeta.ua Едуард Бразас із Асоціації спеціалістів з нерухомості.

"На Новий рік продажі зупиняються на 3 тижні. На травневі, якщо до них ще й Великдень приєднується, то взагалі на місяць все вимирає. Знижується активність влітку. Ринок не може так швидко відреагувати на зміни. Щоправда, це не стосується оренди квартир", - пояснює Бразас.

Наголошує, що Україна на межі економічної кризи.

"В країні стане менше коштів, менш доступними будуть банківські кредити, інші джерела фінансування для підприємців. Зростуть ризики недобудов чи перенесення термінів здачі житла. Ситуація з цінами залежить від того, наскільки глибокою буде криза, чи отримаємо кредит МВФ, чи доведеться друкувати додаткові гроші, чи будуть стрибки курсу валют", - каже експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Продажі впали: чому українці відмовляються купувати квартири

За його словами, нерухомість може подешевшати не більше, ніж встигла подорожчати торік – на 2-10%.

"Найбільш несприятливі фактори, наприклад, війна чи падіння промисловості, відіграли ще 2014-2017-го. Порівняно з 2012 роком квартири подешевшали на третину, порівняно з 2008-м - утричі. Суттєво ціни падати більше не будуть. Квартири у центрі Києва не продаватимуть за ціною вживаного авто. Люди зі слабкими нервами, які хотіли розпродати майно і виїхати з країни, вже зробили це. Інші чекають", - підсумував Бразас.

Після запровадження карантину подешевшала оренда житла. 1-кімнатна столична квартира біля метро коштує 7 тис. грн. До початку пандемії була 15. Квартиронаймачі роз'їхалися, студенти теж, бо вчаться онлайн.

Зараз ви читаєте новину «Чи зміниться вартість квартир після карантину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути