вівторок, 09 липня 2013 17:19

Через українсько-російські "розборки" Європа недоотримуватиме газ - Fitch

Через українсько-російські "розборки" Європа недоотримуватиме газ - Fitch
Авансові платежі "Газпрому" критично важливі для "Нафтогазу". Фото: rian.com.ua

Через рішення "Газпрому" припинити передоплати транзиту природного газу "Нафтогазу" як мінімум до 2015 року виник ризик невеликих перебоїв з поставками газу в південно-східну Європу цієї зими, оскільки обсяг газу в сховищах України низький.

Про це йдеться в огляді агентства Fitch.

Експерти зазначили, що авансові платежі "Газпрому" критично важливі для "Нафтогазу", фінансовий стан якого залежить від виручки з транзиту газу і підтримки з боку української влади для компенсації збитків на внутрішніх продажах газу через низькі тарифи, встановлені урядом.

З початку 2012 року "Газпром" зробив передоплати транзиту на $3,5 млрд. Цю суму НАК використовує для фінансування закупівель російського газу, в тому числі для заповнення ПСГ. Але "Газпром" нещодавно заявив, що остання проплата на $1 млрд буде охоплювати період до 2015 року.

Ці платежі допомогли "Нафтогазу" сформувати резерв в 7,5 млрд куб. м. Однак "Газпром" заявив, що "Нафтогаз" повинен закачати в ПСГ ще 12 млрд куб. м газу, щоб Україна була забезпечена газом на зиму і не потребувала використанні газу, що проходить по трубопроводу в Європу. При поточних цінах в Україні близько $400 за 1 тис. куб. м газу це буде коштувати близько $ 4,8 млрд, що "Нафтогаз" дозволити собі не може.

"Ми вважаємо, що, навіть якщо "Газпром" зацікавлений в переговорах з Україною про участь в її газотранспортній системі, в першу чергу необхідно високорівневе політичне рішення. Схоже, що жодна сторона не хоче йти на поступки на даний момент", - йдеться в огляді.

Зараз ви читаєте новину «Через українсько-російські "розборки" Європа недоотримуватиме газ - Fitch». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути