понеділок, 05 листопада 2012 09:20

Ціна незалежності: Україні доведеться заплатити $207 мільярдів за відмову від російського газу

Ціна незалежності: Україні доведеться заплатити $207 мільярдів за відмову від російського газу
Щорічно Україна платить $12 млрд за російський газ. Фото: gazeta.ru

Україна має шанс здобути енергетичну незалежність і відмовитися від імпорту російського газу до 2030 року, якщо вдасться залучити $207 млрд.

Про це йдеться в доповіді Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), пише "Комерсант-Україна" в публікації "Україна дізналася ціну незалежності" з посиланням на Financial Times.

Як наголошується в звіті МЕА, високі ціни на енергоносії є найбільшою проблемою платіжного балансу України. Щорічно країна платить $12 млрд за російське паливо, що змушує владу шукати вирішення проблеми.

Відмовитися від російського газу можна за рахунок підвищення енергоефективності економіки. Навіть російська промисловість споживає на 45% менше палива в перерахунку на виробництво одиниці тепла та енергії, ніж українська. В ЄС цей показник на 80% нижчий. Крім того, Україні необхідно нарощувати власний видобуток газу, що вимагатиме $3-4 млрд інвестицій щорічно до 2030 року. Цей комплекс заходів дозволить країні до 2030 року не тільки відмовитися від імпорту газу, але й експортувати його в Східну Європу, відзначають в МЕА.

/media/video/465223/1_465223.mp4

Ці заходи вже задекларовані Україною в Енергетичній стратегії до 2030 року. Документ передбачає зростання річного видобутку газу до 44,4 млрд куб. м і скорочення імпорту до 5 млрд куб. м. Проте всього на реалізацію програми закладено в два рази менше коштів, ніж підрахували в МЕА, - до $100 млрд.

У Міненерго коментувати висновки МЕА не стали. Але джерело видання в міністерстві назвало цю оцінку завищеною.

"За підсумками 9 місяців ми скоротили споживання газу на 2,9 мільярда кубометрів і наростили його видобуток на 150 мільйонів кубометрів. На це пішло всього близько 1 мільярда доларів. Зрозуміло, що чим далі, тим дорожче будуть даватися економія і нарощування видобутку, але все ж про такі суми, як кажуть в МЕА, не йдеться", - сказав співрозмовник видання.

Зараз ви читаєте новину «Ціна незалежності: Україні доведеться заплатити $207 мільярдів за відмову від російського газу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути