Ексклюзиви
вівторок, 04 грудня 2018 15:32

Приватна компанія "Укратоменерго" врятувала унікальне українське судно "Титан-2"

Приватна компанія "Укратоменерго" врятувала унікальне українське судно "Титан-2"
Приватна компанія "Укратоменерго" врятувала краново-монтажне судно "Титан-2" від досить дивного аукціону

В кінці жовтня 2018 року в Мексиці за 1,5 млн доларів на аукціоні ледь не продали унікальне краново-монтажне судно "Титан-2", що належить державному "Чорноморнафтогазу". Держкомпанія не надала вчасно документи на судно, через що Україна ледь не втратила прибутковий актив. Врятувала державну власність приватна компанія "Укратоменерго", яка судиться з ЧНГ з приводу боргу в 29 млн грн.

Про це йдеться в статті "Майно України в Мексиці, на яке претендувала Росія, врятувало українське підприємство "Укратоменерго" на сайті 112.ua.

"Аукціон був досить дивним. Його призначили за позовом кіпрської компанії, яка надавала екіпаж на "Титан-2", до шведського фрахтівника, який на той момент був офіційно оголошений банкрутом. Судно виставили за 1,5 млн доларів, хоча спорудження нового такого судна обійдеться в 150 млн доларів. Звідки взялася оцінка в півтора мільйона - незрозуміло. Якби судно порізали на металобрухт, то виручили б більше. Але ж там скільки обладнання, крани і так далі. Що важливо - в документах по проведенню аукціону ніде не було вказано, що "Титан-2" являється власністю "Чорноморнафтогазу". Нам довелося це доводити. І ми це зробили", - розповів гендиректор "Укратоменерго" Валерій Токар.

У статті йдеться про те, що "Чорноморнафтогаз", який витратив на юридичний супровід "справи Титан-2" 19 млн грн, надіслав своїх представників в Мексику тільки на наступний день після дати проведення аукціону, а відправлені раніше "Чорноморнафтогазом" документи про право власності на судно "Титан-2" мексиканський суд проігнорував через неправильність їх оформлення.

Більш того, як запевняє Валерій Токар, посольство України в Мексиці відмовилося допомагати відстоювати державне майно.

"Ми не були впевнені, що зможемо встигнути за 10 днів зібрати всі необхідні документи і легалізувати їх в Мексиці. Адвокати звернулися в посольство в Мексиці, особисто до посла Руслана Спіріна. Просили, щоб посольство опротестувала продаж з аукціону державного майна України, ініційованого якоюсь незрозумілою компанією. Посол їх не прийняв. А консул Анна Пророк заявила, щоб адвокати не втручалися в цей процес, і відмовила в подачі протесту", - говорить Валерій Токар.

Зараз судно пошкоджене і знаходиться в Мексиці. Якщо "Чорноморнафтогаз" не забере його на ремонт і не забезпечить командою, судно можуть повторно виставити на аукціон і продати.

"Титан-2" призначений для монтажу і демонтажу плавучих бурових платформ і їх обслуговування. Це дуже рідкісне судно, таких в світі всього чотири. Воно було побудоване ще в 1985 році у Фінляндії. У 1994 році "Титан-2" допомагав будувати морську платформу в Мексиканській затоці.

З 2003 року корабель знаходився в бербоут-чартер (в торговому мореплаванні договір фрахтування судна без екіпажу) у шведській компанії Baltic Offshore Marine Contractors (визнана банкрутом у 2015 році), яка в свою чергу в 2011 році передала судно за погодженням з "Чорноморнафтогазом" в субфрахт мексиканській компанії Oceanografia SA de CV (останній оператор судна) на термін до квітня 2016 року. Остання використовувала вказане судно для виконання замовлень мексиканської державної нафтовидобувної компанії Pemex.

У 2013 році Oceanografia збанкрутувала, а влада Мексики заарештували 400 суден компанії з різних країн, у тому числі і "Титан-2". Судно було передано на баланс Службі відчуження майна (SAE) Мексики. Воно стояло на якорі на рейді порту Сьюдад-дель-Кармен (Ciudad del Carmen). Але 4 або 5 лютого 2016 року під час шторму судно було пошкоджене і викинуте на мілину біля узбережжя острова Кармен в Мексиканській затоці. Вартість рятувальної операції оцінюється в 30 млн дол. Україна вимагає від Мексики відшкодувати цей збиток.

Раніше самопроголошені влади Криму намагалися перереєструвати "Титан-2" на баланс "кримського" "Чорноморнафтогазу".

Зараз ви читаєте новину «Приватна компанія "Укратоменерго" врятувала унікальне українське судно "Титан-2"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути