вівторок, 01 березня 2011 08:12

Бюджет України рекордно поповнився за рахунок сигарет

Бюджет України рекордно поповнився за рахунок сигарет

У січні бюджет отримав від акцизів на сигарети рекордні 1,75 млрд грн. У цілому за 2010 рік збори також були рекордними - 13,06 млрд грн або вп'ятеро більші, ніж 2007 року.

"Акцизна політика останніх років довела свою ефективність - поширеність щоденного куріння суттєво зменшилася з 37% 2005 року до 25% 2010 року, а надходження до бюджету зростають", - сказав Костянтин Красовський, завідувач сектору контролю над тютюном Українського інституту стратегічних досліджень МОЗ України .

За словами експерта, в 2001-2007 роках реальні (з урахуванням інфляції) надходження від тютюнових акцизів до бюджету України росли тільки завдяки зростанню виробництва тютюнових виробів. Це зростання виробництва зумовили два негативні процеси: збільшення контрабанди українських сигарет до інших країн, а також збільшення споживання сигарет в Україну. Але кілька різких підвищень ставок акцизу в 2008-2010 роках дали змогу збільшити реальні надходження навіть при скороченні виробництва.

Як повідомляє прес-центр Коаліції громадських організацій "За вільну від тютюнового диму Україну", акцизи на сигарети підвищувалися у вересні 2008 року, травні 2009 року і липні 2010 року. З 1 січня 2011 року мінімальний акциз на сигарети з фільтром планово виріс на 0,2 грн за пачку. У ціні українських сигарет акциз зараз становить в середньому 44%, тоді як за директивами ЄС не повинен бути нижче 57%.

"Український і світовий досвід показує, що ставки акцизу на тютюнові вироби необхідно і далі істотно підвищувати, і це буде сприяти як зростанню доходів державного бюджету, так і зменшення поширеності куріння", - додав Красовський.

Зараз ви читаєте новину «Бюджет України рекордно поповнився за рахунок сигарет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути