Ексклюзиви
вівторок, 12 березня 2013 09:20

Будівництво LNG-терміналу можуть зупинити

Будівництво LNG-терміналу можуть зупинити
Фото: liga.net

Державне підприємство "Національний проект" LNG-термінал "не змогло залучити два кредити на загальну суму 221,9 млн євро.

У системі розкриття тендерної інформації компанія пояснила, що торги були скасовані, оскільки на участь у них було подано менше двох заявок, пише "Комерсант-Україна" у публікації "Деньги больше не привлекают".

Чи була подана хоч одна заявка, і чия, на держпідприємстві повідомити відмовилися. Керівник координаційної ради ДП Сергій Євтушенко пояснив, що держпідприємство саме ініціювало скасування тендеру. Це пов'язано з прискоренням реалізації проекту.

"Реалізація першого етапу проекту буде здійснена за рахунок використання сучасної технології морського базування регазифікаційного заводу в партнерстві з американською компанією Exelerate Energy", - заявив Євтушенко.

За його словами, це забезпечить постачання газу в Україну вже наступного року.

/media/video/486653/1_486653.mp4

"Раніше оголошений тендер був орієнтований на більш тривале рішення - наземне базування терміналу, яке буде реалізовано не раніше ніж за три роки, на другому етапі реалізації проекту", - додав він.

Кредит планувалося залучити на строк не менше семи років для розробки проектно-кошторисної документації, виконання підготовчих робіт та початковій стадії, а також будівництва морської частини проекту.

Зараз будівництво терміналу під великим питанням, тому керівництво держпідприємства не вело активних переговорів з банками, стверджує джерело в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості.

"Проект перейшов в неактивну фазу. З одного боку, ми не отримали дозволу Туреччини на прохід суден зі скрапленим газом через протоку Босфор. З іншого - зараз ведуться активні переговори про зниження вартості російського газу. Якщо вдасться домовитися про його здешевленні, то LNG-термінал стане непотрібним", - сказав співрозмовник у міністерстві.

Зараз ви читаєте новину «Будівництво LNG-терміналу можуть зупинити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути