четвер, 22 жовтня 2020 14:56

Британський економіст Тімоті Еш розкритикував ситуацію навколо аудиту Нафтогазу

Британський економіст Тімоті Еш розкритикував ситуацію навколо аудиту Нафтогазу
Старший стратег з ринків Bluebay Asset Management Тімоті Еш: "Розбіжності під час запланованого нового випуску облігацій були ганебними". Фото: LB.ua

Нафтогаз України відкликав свої єврооблігації на 500 млн доларів, іноземні експерти бачать в цьому провину уряду.

"Досить неприємно, що Міністерство фінансів/податкове відомство, здається, не знаходять спільної мови з найбільшим державним підприємством... Всі ці розбіжності під час запланованого нового випуску облігацій були ганебними", - говорить старший стратег з ринків Bluebay Asset Management Тімоті Еш, якого цитує "Новое время".

В огляді видання також наводиться думка фінансового директора групи "Нафтогаз" Петера ван Дрила. Він каже, що міжнародні інвестори все більше стурбовані політичною та економічною ситуацією в країні, і що інвестори говорять про "бездоказові звинувачення Державної аудиторської служби України".

Два тижні тому витік інформації з ДАСУ показала, що державна нафтогазова компанія нібито не сплатила податків на $2,6 млрд в минулому році. У п'ятницю комітет з аудиту і ризиків Наглядової ради Нафтогазу виступив зі спростуванням. У понеділок вдень Інтерфакс-Україна опублікував інтерв'ю з головою Державної податкової служби Олексієм Любченко. За його оцінками, несплачені податки Нафтогазу оцінюються в $1,2 млрд.

На наступний ранок після того як угода була відкладена, Інтерфакс-Україна процитував Ван Дрила: "Один інцидент - півбіди, два інциденти переварити вже складно, але коли відбувається ціла низка різних інцидентів, ринок інвесторів тікає подалі... Всі ці погані новини вплинули на рішення міжнародних інвесторів".

Наводячи як приклад відгуки з Лондона і Нью-Йорка, Ван Дрил зазначив, що інвестори Нафтогазу також нагадали, що вони уважно стежать за реформою корпоративного управління, оскільки це критично важливий фактор для розвитку інвестицій в економіку країни. Нагадаємо, 12 жовтня, за тиждень до роудшоу, Амос Хохштайн, єдиний американець в наглядовій раді Нафтогазу, пішов у відставку.

"Компанія була змушена витрачати нескінченну кількість часу на боротьбу з політичним тиском і зусиллями олігархів зі збагачення за рахунок сумнівних угод. Це ознака того, що корупція піднімає свою страшну голову над Україною, і це ми побачили на цьому тижні... Стара тактика використання прокурорів і аудиторів для залякування повернулася", - написав він у прощальному слові, опублікованому в Kyiv Post.

Як раніше повідомлялося, ЗМІ опублікували інформацію про те, що ревізори Держаудитслужби за результатами проведеного аудиту нібито нарахували недоліків і порушень в роботі "Нафтогазу" на 225 млрд гривень, що призвело до прямих втрат компанії на суму понад 75 млрд грн. "Нафтогаз" не згоден з висновками аудиторів і пояснив причини правових колізій, пов'язаних з регулюванням його діяльності. На думку Геннадія Кобаля, директора консалтингової компанії ExPro Ukraine, ситуація зі "зливом" в ЗМІ даних державного аудиту НАК "Нафтогаз України" - це закономірний результат цілеспрямованої атаки проти компанії.

Зараз ви читаєте новину «Британський економіст Тімоті Еш розкритикував ситуацію навколо аудиту Нафтогазу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути