Ексклюзиви
четвер, 17 вересня 2020 12:21

Брати швидкі кредити стане безпечніше: що змінилося для позичальників

Брати швидкі кредити стане безпечніше: що змінилося для позичальників
Позичальники будуть захищені від неправомірних дій та прихованих відсотків. Фото: pexels.com

Верховна Рада обмежила суму стягнення з боржників за мікрокредитами, що не перевищують розмір мінімальної зарплати. Тепер кредитори не можуть вимагати більше за подвійний розмір позики.

"Зміни приведуть до відповідальнішого ставлення до видавання кредитів. Сьогодні сума, яку стягують із позичальників, жодним чином не обмежується. Часто мікрокредити дають під 1000% річних. Завдяки нововведенню фінансові компанії не зможуть стягнути з людини більше за подвійний розмір її кредиту. Це 8-10 тисяч гривень", - розповів Gazeta.ua адвокат Ростислав Кравець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Роботу колекторів хочуть регулювати по-новому: що зміниться для боржників

За його словами, позичальники будуть захищені від неправомірних дій та прихованих відсотків.

"Зміни сприятимуть зменшенню навантаження на судову систему в країні, скороченню кількості штучних заборгованостей за мікрокредитами. Фінансових компаній, які зловживали своїми правами і заробляли на позичальниках, може стати менше. Це ж стосується колекторів. Небанківські організації будуть зацікавлені зменшувати ставки за кредитами, щоб зберегти свою частку на ринку", - підсумував Кравець.

Національний банк із 1 липня регулює роботу ринків небанківських послуг. Зміни пов'язані з ухваленням у вересні 2019-го закону про "спліт". Крім того, регулятор планує створити реєстр колекторських компаній та встановити вимоги до дотримання ними етичної поведінки щодо боржників.

Зараз ви читаєте новину «Брати швидкі кредити стане безпечніше: що змінилося для позичальників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути