четвер, 06 липня 2023 19:06

Болгарія хоче продати Україні російські реактори з недобудованої атомної станції

Болгарія хоче продати Україні російські реактори з недобудованої атомної станції
Переговори уже почалися, сказав прем'єр Болгарії. Фото: armyinform.com.ua

Болгарія може продати Україні ядерні реактори російського виробництва ВВЕР-1000 з недобудованої атомної електростанції Белене.

У четвер болгарський парламент доручив міністру енергетики почати переговори з Україною. Про це повіломили btv і The Wall Street Journal.

Прем'єр-міністр Болгарії Николай Денков на пресконференції в межах візиту президента України Володимира Зеленського сказав, що переговори уже почалися.

"Важливо, що почалися розмови, чи можуть ці реактори бути використані в одній з атомних станцій України. Звичайно, це лише початок переговорів. Є дуже багато технічних параметрів – фінансових, економічних, їх треба обговорити", – сказав Денков.

У Європейській комісії заявили, що Україна може використати гроші Європейського Союзу для закупівлі ядерних реакторів у Болгарії, пишуть LIGA.net.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна отримала другий транш від МВФ

Болгарська державна енергетична компанія NEK планує продати українській атомній держкомпанії "Енергоатом" обладнання щонайменше за €600 млн, повідомили The Wall Street Journal.

Оскільки Україні буде важко дозволити собі таку суму, один із варіантів, який обговорюється між болгарськими та американськими офіційними особами, полягає в тому, що Сполучені Штати Америки зроблять свій внесок у вигляді допомоги Україні.

Сьогодні президент України Володимир Зеленський прибув до Болгарії. У Софії із прем'єром Болгарії підписав спільну декларацію щодо євроатлантичної інтеграції України.

Минулого тижня Комітет із зовнішньої політики парламенту Болгарії схвалив проєкт двопартійної декларації щодо підтримки вступу України в НАТО.

Зараз ви читаєте новину «Болгарія хоче продати Україні російські реактори з недобудованої атомної станції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути