Ексклюзиви
пʼятниця, 14 травня 2021 17:08

Бізнес різко засудив державне регулювання цін на пальне

Бізнес різко засудив державне регулювання цін на пальне
Єдиний, хто отримає перемогу – тіньовий бізнес з сумнівною якістю пального. Фото: Олена Луценко

Сьогодні Кабмін запровадив державне регулювання роздрібних цін на бензин і дизельне пальне в Україні. Відзавтра середня ціна дизельного пального на травень має становити 27,89 грн за літр, бензинів - 30,22 грн за літр.

"Ці ініціативи є неприйнятними в цивілізованій європейській країні. Це суперечить Угоді про Асоціацію між Україною та ЄС, адже рішення про державне регулювання цін абсолютно нівелює роль ринку як основного регулятора ринкових відносин. Єдиний, хто переможе - тіньовий бізнес із сумнівною якістю пального", - заявили в Європейській Бізнес Асоціації.

Зараз у ринкову ціну палива закладено не лише середню вартість нафтопродуктів за даними міжнародного інформаційного агентства й межові рівні торгівельної надбавки в 5-7 грн, але й витрати на транспортування в Україні та за її межами, витрати на перевалку, зберігання, сертифікацію, змінність курсу валют, контроль якості.

"Ручне регулювання цін може знищити механізми формування цін і створити кризу з непрогнозованим забезпеченням нафтопродуктів для споживачів, зупинку роботи прозорих автозаправних станцій. Зараз саме велика кількість АЗС дає змогу споживачу обирати продукцію та продавців залежно від ціни й інших чинників. Механізм межової торговельної надбавки ж ставить прозорий бізнес у єдиний ціновий коридор, а обов'язок завчасного декларування зміни цін спотворить цінову конкуренцію. Це суттєво порушує принципи прозорої конкуренції, - підсумували в Асоціації й закликали Кабмін скасувати постанову.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ціни на заправках б'ють рекорди: експерт пояснив чому

Установлену урядом ціну назвали нижчою за економічно обґрунтовану і вимагають в органів влади й місцевого самоврядування відшкодовувати бізнесу різницю.

Бензини марок А-92 й А-95 і дизельне пальне внесли до переліку соціально значущих товарів. Відповідна постанова з'явилася на сайті уряду 11 травня.

Кабмін запровадив декларування зростання роздрібних цін на бензин і дизельне пальне на 1% і більше.

Зараз ви читаєте новину «Бізнес різко засудив державне регулювання цін на пальне». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути