Законопроект про безпечність і якість харчових продуктів передбачає п'ять основних нововведень.
Про це розповів голова Державної ветеринарної та фітосанітарної служби Іван Бісюк у ефірі "Ера FM".
"Перше - це створення єдиного органу у сфері безпечності харчових продуктів замість наявних кількох дублюючих. Друге - це гармонізація національного законодавства щодо безпечності харчових продуктів з вимогами законодавства Європейського союзу, що є необхідним для підписання угоди про вільну торгівлю. Ми розуміємо, яка там кількість людей проживає - для нас цей ринок є дуже важливим. Третє - це є спрощення дозвільної системи шляхом скасування необхідності отримання дозвільних документів, які не впливають на безпечність продуктів та захист споживачів. Четверте - запровадження дієвих і ефективних механізмів захисту життя та здоров'я споживачів. І п'яте - це посилення відповідальності операторів ринку за порушення законодавства та встановлення представників органів влади, інспекторів у тому числі, за порушення порядку здійснення контролю", - сказав він.
У свою чергу, перший віце-президент Союзу об'єднань громадян Всеукраїнська федерація споживачів "Пульс" Ірина Назаревич висловила упевненість в необхідності створення єдиного документу, який би регулював вимоги до продукції.
"Ми хочемо, що споживачам залишили закон такий, як він є - щоб люди могли в одному нормативному документі знайти всі вимоги до будь-якої продукції і могли самі себе захищати", - зауважила вона.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ахметов купив "Крименерго" за 256,1 мільйона
Нагадаємо, заступник міністра аграрної політики і продовольства Олександр Сень та директор департаменту ветеринарної медицини Держветфітослужби Віталій Башинський раніше повідомили, що після 7 травня законопроект "Про якість та безпеку харчових продуктів" буде переданий на розгляд Верховної Ради.
Документ був розглянутий і схвалений 25 квітня на засіданні Кабінету міністрів.
Коментарі