Ексклюзиви
середа, 17 січня 2024 13:42

Біржі та регулятор визначили перспективи та завдання для подальшого розвитку організованих товарних ринків
Подія

12 січня відбулась робоча нарада за участі представників НКЦПФР та ліцензованих товарних бірж на якій були розглянуті питання щодо діяльності операторів торгівлі на організованих товарних ринках у 2023 році та перспективи подальшого розвитку у поточному році.

Участь у заході взяли Голова та члени НКЦПФР, представники Асоціації "Біржові та електронні майданчики" й ліцензованих бірж.

Як зазначила заступниця Голови Біржового комітету ТОВ "УЕБ" Інна Щербина, минулого року активність біржової торгівлі почала відновлюватися.

"На УЕБ більш ніж на 50% зросла кількість торгових аукціонних секцій, на 10,5% збільшилось число акредитованих учасників. Продажі скрапленого газу зросли на 42%, нафти та газового конденсату майже на 60%, на 8,13% було реалізовано більше електроенергії (без врахування обсягів ПСО) та на 16% збільшилась реалізація необробленої деревини. Результати 2023 року за деякими напрямками дозволили сформувати стійкі індикативи цін, які є бенчмарками для всього ринку та які УЕБ планує зміцнювати та популяризувати в т.ч. на зовнішніх ринках у поточному році. Разом з тим, організовані ринки та цінові індикативи не створюються самі по собі без підтримки первісної ліквідності з боку держави, як це відбувається на ринках деревини, електроенергії, нафти та газового конденсату. В країнах ЄС регулятори та уряди ініціювали відповідні програми для створення ліквідності і формування ринків газу (Gas Release Program). Яскраві приклади Польща та Румунія, що мали дуже схожі з нашим ринки та проблеми, там запровадили обов'язок торгувати певну квоту газу через місцеві біржі у вигляді стандартизованих продуктів", - розповіла Інна Щербина.

 

Протягом 2023 року ліцензії від НКЦПФР отримали ще дві товарні біржі. Це ТОВ "Українська торгова платформа" й ТОВ "Українська ресурсна біржа".

ТОВ "УТП" вже проводить успішні торги та спеціалізується сьогодні на продажі продукції агролісгоспів та інших лісових господарств, які не входять до ДП "Ліси України". Представники оператора зазначили, що постійно збільшують кількість учасників торгів, що сприяє розвитку конкурентного середовища на ринку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Представник Української енергетичної біржі став учасником Міжнародної конференції хвойних порід 2023: деталі заходу

Розповів присутнім про тогорічні досягнення й директор ТОВ "Українська універсальна біржа" Сергій Гладкий. Він зазначив, що отримавши ліцензію ще 2021 року, основним напрямком діяльності біржі стала організація електронних торгів з купівлі-продажу не лише необробленої деревини, а й пиломатеріалів.

"На біржі було реалізовано 7,26 млн куб. м ресурсу, що у 2,3 раза більше аналогічного показника 2022 року. Загальна вартість проданої на УУБ сировини склала 17,7 млрд грн. Біржа приділяє велику увагу виконанню договорів сторонами й для цього проводить комплексні заходи. Це дає позитивний результат. Якщо у 2022 році рівень виконання договорів складав 64,9% у 2023 році вже 88,37%. Наша мета вийти на понад 90%. Також УУБ активно розвиває нові напрямки торгівлі серед яких вихід на ринок агропродукції", - повідомив Сергій Гладкий.

 

В амбітних планах ТОВ "УУБ" також є впровадження дієвого біржового аграрного ринку, й колектив плідно над цим працює.

Після презентації своєї діяльності представники бірж звернулись до НКЦПФР з проханням врегулювати низку важливих питань необхідних для подальшого розвитку біржової торгівлі в Україні. Серед них:

- Внесення змін в постанови Національного банку України для можливості роботи з нерезидентами та здійснення транскордонної торгівлі;

- Впровадження конкурентної моделі призначення номінованих операторів ринку;

- Врегулювання ситуації з продажем біржових товарів на неліцензованих майданчиках;

- Впровадження довгострокових контрактів відповідно до запитів учасників ринків та інші.

Своєю чергою член НКЦПФР Арсен Ільїн подякував учасникам наради за конструктивну розмову.

"Я хочу подякувати всім з ким ми пройшли цей рік. Він показав, що ми маємо вагомі успіхи, що сприяють розвитку української економіки. Ми чуємо один одного й це допоможе нам разом подолати перепони й досягти окреслених цілей", - наголосив Арсен Ільїн.

Українська енергетична біржа проводить відкриті, конкурентні та доступні торги необробленою деревиною та намагається зробити максимально зручні умови для їх учасників. Для створення бенчмарку та прозорості на УЕБ впровадили індекси середньозважених цін на круглі лісоматеріали та деревину дров'яну. Переглянути їх може кожен охочий на сайті біржі у розділі "Біржові котирування".

Зараз ви читаєте новину «Біржі та регулятор визначили перспективи та завдання для подальшого розвитку організованих товарних ринків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути