вівторок, 17 січня 2012 12:43

Білорусі вже теж не подобається український сир

Білорусі вже теж не подобається український сир

Міністр сільського господарства та продовольства Білорусі Михайло Русий розділив занепокоєння Росспоживнагляду з приводу якості поставлених до Росії українських сирів.

"Підхід повинен бути один скрізь. Є стандарт, є якість. Є білоруський, український, російський, казахські сири, вони повинні відповідати споживчим якостям і нормативам, які розписані в техрегламенті", - заявив він.

Глава відомства підкреслив, що в технічних регламентах, які діють в рамках Єдиного економічного простору, чітко прописані допустимі норми вмісту різних добавок у продуктах харчування.

"Ми ставимо жорстке питання, що не повинно бути замінників молочного жиру так званою пальмовою олією ні в морозиві, ні в маргарині, ні в сирах, ніде. Досить молочного жиру натурального. Мило повинно бути милом, а сир повинен бути сиром", - зазначив міністр.

Раніше глава Росспоживнагляду Онищенко заявив, що його відомство, проаналізувавши ситуацію на споживчому ринку в сегменті молочної продукції, прийшло до висновку, що "за четвертий квартал 2011 року відбулося помітне погіршення споживчих якостей сирів, що поставляються з України".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна провалює експорт зерна через неадекватну політику уряду - експерт

Зокрема, йшлося про перевищення вмісту пальмового масла в сирі, який поставляється в РФ низкою українських виробників. Він заявив, що за російськими нормативами, зокрема, техрегламентом на молоко і молочну продукцію, продукція, що містить велику кількість пальмового масла, повинна називатися не "сир", а "сирний продукт".

"Особливу тривогу викликає продукція Пирятинського сирзаводу в Сумській області, Великобурлуцького сироробного заводу в Харківській області, Звенигородського сироробного комбінату в Черкаській області та низки інших", - сказав Онищенко.

Згідно із введеним в середині жовтня 2010 року рішенням Россільгоспнагляду за результатами спільної інспекції, проведеної російським та українськими ветспеціалістами, право на постачання продукції до Росії залишилося у 10 молочних компаній України.

Зараз ви читаєте новину «Білорусі вже теж не подобається український сир». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

33

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути