середа, 19 травня 2021 10:21

Безготівкових платежів стане більше: Нацбанк домовився з міжнародними платіжними системами

Нацбанк і міжнародні платіжні системами Visa та Mastercard підписали меморандум про зниження граничного розміру ставок міжбанківських комісій - інтерчейндж, повідомила пресслужба НБУ.

"Зважаючи на стратегічну важливість для України подальшого розвитку безготівкової економіки та поширення безготівкових платежів, був узгоджений підхід щодо поступового зниження граничного розміру ставок міжбанківських комісій", — розповів заступник голови НБУ Олексій Шабан.

Автор: Олена Луценко
   Підписання меморандуму  сприятиме зниженню вартості безготівкових операцій та захисту інтересів користувачів платіжних карток
Підписання меморандуму сприятиме зниженню вартості безготівкових операцій та захисту інтересів користувачів платіжних карток

Раніше у Верховній Раді розглядали можливість зменшення двох комісій - за обслуговування POS-терміналів та банківських карт. Тобто за еквайринг та інтерчейндж. Першу сплачує підприємець банку, якому належить платіжний термінал. Другу - банк-власник терміналу переказує фінустанові, яка випустила карту клієнта. Зареєстрували два законопроєкти.

У Нацбанку заявили, що підписання меморандуму сприятиме зниженню вартості безготівкових операцій та захисту інтересів українців — користувачів платіжних карток. Розвиватиме конкуренцію та розширить можливості для появи на платіжному ринку нових інструментів безготівкових розрахунків.

Компанії Visa та Mastercard звернулися до Антимонопольного комітету України із заявою про надання дозволу на узгоджені дії. Після отримання дозволу розпочнуть поступово знижувати граничні розміри ставок комісії.

З 1 липня 2021 року вони мають становити не більш як 1,20%; з 1 липня 2022 року — не більш як 1,00%;

з 1 липня 2023 року — не більш як 0,90%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Безкоштовні платіжні картки та кешбек можуть зникнути: чому і коли це станеться

Важливо зберегти винятково ринкові підходи до регулювання платіжного ринку, підсумували в Нацбанку. Це дає можливість фінансовій індустрії збільшувати кількість безготівкових платежів, скорочувати частку тіньової економіки. Зростуть надходження до держбюджету.

Антимонопольний комітет підозрює державні банки у встановленні завищеної комісії за еквайринг. Розпочали розгляд справ проти Приватбанку та Ощадбанку.

Зараз ви читаєте новину «Безготівкових платежів стане більше: Нацбанк домовився з міжнародними платіжними системами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути