субота, 26 жовтня 2019 21:10

Без ремонту та власника: експерти назвали основні проблеми гуртожитків

Без ремонту та власника: експерти назвали основні проблеми гуртожитків
На початку 2019-го заборону на виселення жителів продовжили, доки програма передачі гуртожитків у власність територіальних громад не буде завершена. ото: Укрінформ

Гуртожитки на балансі комунальних та державних підприємств потребують не просто ремонту, а оновлення комунальних мереж, розповів Gazeta.ua керівник правового комітету Асоціації фахівців із нерухомості Юрій Піта.

"Мешканці розцінюють гуртожитки як тимчасове житло і не поспішають вкладатися в ремонт. Насправді все залежать від власника. Кожна територіальна громада по-своєму обслуговує гуртожитки. Однак не так просто передати їх у власність міста. Це має бути передбачено підзаконними і нормативними актами. Треба створити комісію, яка фіксуватиме стан приміщення, передаватиме документацію, перелік зареєстрованих осіб в гуртожитку та договори з ними", - наголошує Піта.

За словами директора дослідницького центру "Інститут міста" Олександра Сергієнка, гуртожитки територіальні громади у власність приймали ще у 2000-их.

"Йдеться про гуртожитки підприємств, які або банкрутіли, або ставали акціонерними товариствами. Було багато скандальних випадків, коли новий власник підприємства намагався примусово виселити людей з гуртожитка, відрізав їм комунальні послуги. Будівлю перероблював під себе", - каже Сергієнко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нерухомість запропонували оцінювати по-новому

Віце-президент Асоціації професійних управителів нерухомістю Анатолій Топал пояснює, що на початку 2019-го заборону на виселення жителів продовжили, доки програма передачі гуртожитків у власність територіальних громад не буде завершена.

Водночас 16 жовтня 2019 року Кабмін схвалив законопроект "Про Загальнодержавну цільову програму передачі гуртожитків у власність територіальних громад на 2020-2021 рік". Це дозволить провести капітальний ремонт житла та покращити умови проживання людей, пояснюють в уряді.

В Україні на 1 січня 2019 року нараховували 4109 гуртожитків. Найбільше розташовано у Києві – 474 гуртожитки. У Харківській області – 367 гуртожитків, Київській – 329, Одеській – 326. На початок року по Україні приватизованими були 82 934 приміщення у гуртожитках.

Зараз ви читаєте новину «Без ремонту та власника: експерти назвали основні проблеми гуртожитків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути