В Україні в рамках послаблення умов карантину з 5 червня дозволять ресторанам і кафе приймати відвідувачів у приміщеннях. Таке рішення ухвалив Кабінет міністрів України на засіданні 3 червня.
Працювати зали закладів громадського харчування зможуть тільки за умови дотримання протиепідемічних заходів. Вимоги прописано в постанові Міністерства охорони здоров'я.
Зокрема:
• відстань між столиками має бути не менше 1,5 м;
• за одним столиком зможуть розташуватися на більше чотирьох осіб (без урахування дітей до 14 років);
• меню або розміщується на вході, або має бути зроблено з такого матеріалу, який дасть змогу його продезінфікувати. Ще один варіант – одноразові меню;
• використовувати багаторазовий посуд можна, тільки якщо є можливість мити його за високої температури в посудомийній машині;
• столові прилади повинні бути в індивідуальних упаковках;
• працівники повинні проходити перевірку температури тіла перед початком роботи. Якщо температура вища за 37,2 або є симптоми ГРВІ, працювати такому співробітнику не можна;
• на вході має бути організовано місце для обробки рук антисептиком;
• біля місць скупчення людей на підлозі повинна бути розмітка – для дотримання в черзі дистанції не менше 1,5 м.
Також встановлено правила для відвідувачів:
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський обіцяє здешевлення кредитів
• потрібно обробити руки антисептиком перед входом на територію закладу;
• обов'язково дотримуватися соціальної дистанції в 1,5 м;
• заходити і пересуватися територією кафе чи ресторану можна тільки в масці, а от сидіти за столом можна без неї;
• не можна самостійно заходити до закладу – без супроводу працівника ресторану;
• забороняється стояти в черзі всередині ресторану (в т.ч. у санвузол).
При цьому не працюватимуть дитячі кімнати й зони самообслуговування. Готувати страви на відкритих кухнях також забороняється. Крім того, в закладах не можна проводити свята, банкети, майстер-класи та будь-які публічні заходи за участю понад 10 осіб.
Адміністрація закладу повинна забезпечити:
• наявність рідкого мила, антисептиків і паперових рушників у санвузлах. Використання багаторазових рушників заборонено;
• вологе прибирання виробничих приміщень і поверхонь на літніх майданчиках, місць контактів рук клієнтів і працівників не рідше ніж що дві години, а також перед початком і наприкінці зміни;
• централізоване збирання використаних засобів індивідуального захисту і паперових серветок в окремі урни.
Головний санітарний лікар країни Віктор Ляшко повідомив, що в Києві можуть переглянути послаблення карантину з 5 червня. Зокрема це стосується відкриття внутрішніх приміщень у кафе і ресторанах.
Коментарі